PROBAJTE I VI
RECEPT ZA VRHUNSKE ZDRAVE SIROVE POGAČICE: Trebaju vam 3 sastojka, neverovatnom BRZINOM se TOPE U USTIMA (VIDEO)
Ako se odlučite da se oprobate u sirovoj ishrani onda su ove pogačice od bundeve odličan početak.
Recept za sirove pogačice bez brašna, koje će postati klasika u vašem domaćinstvu.
Sastojci
I varijanta – mak i vanila
- 1 kg narendane bundeve
- 500 g celovitog parčeta bundeve (bez kore)
- 30 g sveže mlevenog maka
- 1 kašika ekstrakta vanile*
II varijanta – mak i nar
- 1 kg narendane bundeve
- 500 g celovitog parčeta bundeve (bez kore)
- 30 g sveže mlevenog maka
- semenke jednog nara
III varijanta – nar i cimet
- 1 kg narendane bundeve
- 500 g celovitog parčeta bundeve (bez kore)
- semenke jednog nara
- 1/2 kašičice cimeta
Oprema:
- nož i daska za seckanje
- guljač povrća
- procesor za hranu ili rendaljka
- zamrzivač
- blender
- higijenske rukavice
- modlica za burgere
- dehidrator
Priprema:
Prvi korak je oljuštiti bundevu. Zatim presečete bundevu na pola i izvadite semenke iz sredine. Nasečete kilogram bundeve i narendate je.
Prebacite narendanu bundevu u činiju i stavite tu činiju u zamrzivač na oko 8 sati da se bundeva zamrzne. Takođe, stavite u zamrzivač, uz ovu činiju jedno oljušteno parče od 1/2 kg bundeve u komadu.
Izvadite narendanu bundevu i komad bundeve iz zamrzivača i ostavite ih da se odmrznu. Zamrzavanje i odmrzavanje skrobnih i celuloznih namirnica dovodi do njihovog omekšavanja. Stavite tako omekšan komad bundeve u blender i izblendujete ga u gust, kremast puding.
Ako pravite varijantu ovog recepta sa makom i vanilom, dodate kašiku ektrakta vanile u blender i izblendujte vanilu u puding. Sipate ovaj kremasti puding preko narendane bundeve. Dodate sveže samlevene semenke maka.
Sve dobro promešate.
Ili ste se možda odlučili za varijantu mak i nar? Isti postupak… narendate 1kg muškatne bundeve, a komad od pola kilograma ostavite za puding.
Zamrznete i narendanu bundevu i čitav komad bundeve, te ih odmrznete. Napravite kremast puding i umešate ga u narendanu bundevu. Dodate sveže mleven mak i semenke nara, te sve zajedno dobro izmešate.
A i treća varijanta – nar i cimet ide po istom principu. Naravno, vi slobodno napravite i svoju varijantu ovog recepta – osnovni princip sada znate.
Koju god varijantu ovog recepta da ste odabrali, sada idemo na sledeći korak, a to je da dobijenu smešu stavljamo u modlicu, kako bismo napravili oblik pogačica.
Poređate pogačice na police dehidratora. Stavite police dehidratora sa pogačicama u dehidrator. Dehidrirate ove pogačice na 46 stepeni C oko 4 sata. Okrenete pogačice i dehidrirate ih još dodatna 2 sata.
A evo i jedan trik kako možete brzo i lako da okrenete sve pogačice odjednom. Preklopite sve pogačice sa još jednom policom dehidratora, dobro uhvatite obe police istovemeno i samo ih okrenete. Pazite da dobro uhvatite obe police istovremeno i da ih črvsto držite prilikom okretanja.
Izvadite sve pogačice, poslažete ih na tanjir i uživate u njima dok su još tople.
Prijatno!
(Espreso/Biljna ishrana)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!