STRUČNJAK ZA SPAVANJE OTKRIO KOJI NAPITAK UNIŠTAVA SAN: Ovo utiče na NESANICU i povećava STRES mnogo više od KAFE
Nesanica, Foto: Profimedia

SAZNAJTE

STRUČNJAK ZA SPAVANJE OTKRIO KOJI NAPITAK UNIŠTAVA SAN: Ovo utiče na NESANICU i povećava STRES mnogo više od KAFE

Čak se svaka peta osoba u Srbiji bori sa nesanicom

Objavljeno:

Postoji mnogo različitih uzroka za poteškoće sa spavanjem ili nesanicu - stres, anksioznost i depresija ili toplota - ali retko ko pomisli da mu smeta hrana ili piće koju konzumira u toku dana. Dobro je poznato da kofein može da vas drži budnim i da može ostati u vašem sistemu do 10 sati.

Ali postoji još jedan popularan napitak koji bi vas mogao sprečiti da odspavate preko potrebnih sedam do devet sati - i to nije dobra vest za one koji vole da se provode do kasno u noć.

Prema rečima specijaliste za spavanje Džejmsa Higinsa, alkohol može imati "značajan uticaj" na kvalitet vašeg sna.

- Konzumiranje alkohola može imati značajan uticaj na kvalitet vašeg sna, jer ometa vaš ciklus spavanja, posebno brze pokrete očiju (REM) i faze dubokog sna. Prvo, alkohol može da potisne REM u ranim delovima noći, što dovodi do poremećenog sna u drugoj polovini dok telo pokušava da to nadoknadi, kaže Džejms.

Alkohol
foto: Profimedia

- Održavajući prirodnu trezvenost, omogućavate svom telu da prirodno kruži kroz količinu REM sna koja mu je potrebna, što je ključno za poboljšano pamćenje, učenje i regulaciju raspoloženja. Pored toga, alkohol takođe može da prekine dubok san (faze 3 i 4), što je faza sna koja najviše obnavlja i koja pomaže poboljšanju vašeg fizičkog blagostanja i imunološkog sistema.

Jedan od razloga mamurluka je upravo poremećen san. Džejms je nastavio: - Korišćenje alkohola takođe može da poremeti vaše obrasce spavanja iz više razloga. Prvo, najverovatnije će vam trebati češće odlazak u toalet tokom noći. Vaše telo takođe može izgubiti sposobnost da reguliše svoju temperaturu, što dovodi do noćnog znojenja i pregrevanja. Uzdržavanje od alkohola će obezbediti da vaš san bude miran i regulisan.

NHS savetuje da ne razmišljate o više od 14 jedinica alkohola nedeljno na redovnoj osnovi. Ako pijete čak 14 jedinica nedeljno, trebalo bi da ih rasporedite na tri dana ili više.

BONUS VIDEO: Nesanica povezana sa teškim oboljenjima: Poslušajte šta stručnjaci kažu o tome

01:42

Nesanica povezana sa teškim oboljenjima: Poslušajte šta stručnjaci kažu o tome

(Espreso/srbijadanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.