OVAJ SOK JE ZABRANJEN U CRNOJ GORI: Deca ga prodaju po ŠKOLAMA, a sad su lekari otkrili šta MOŽE DA VAM URADI
Ilustracija, Foto: Printscreen/Tik-Tok/Jasonmora2

oprez

OVAJ SOK JE ZABRANJEN U CRNOJ GORI: Deca ga prodaju po ŠKOLAMA, a sad su lekari otkrili šta MOŽE DA VAM URADI

Na društvenim mrežama se vodi polemika među roditeljima o skupom piću koje deca masovno kupuju.

Objavljeno: 12:32h

Napitak "Prime" je postao jako popularan među decom školskog uzrasta. Kupuje se na benzinskim pumpama, da biste kupili pola litre ovog soka, morate da izdvojite hiljadu dinara.

Kako se navodi u opisu prodavaca u Srbiji, ovaj napitak je namenjen svim sportistima i fizički aktivnim ljudima budući da pruža odgovarajuću hidrataciju i da ne sadrži kofein i gluten.

Postoje dve vrste ovog pića, Prime Energy i Prime hidration, i jedan i drugi sadrže vitamine B6 i B12, minerale, kokosovu vodu i veštačke zaslađivače, međutim jedina razlika je u tome što Prime Energy sadrži kofein.

Zbog veštačkih zaslađivača ovo piće nije preterano zdravo iz razloga što neka istraživanja navode da veštački zaslađivači mogu da poremete crevne bakterije i mikrobioom.

Jedan od važnijih podataka je i da je Prime zabranjen za decu mlađu od 15 godina, dok Prime Energy nije za one ispod 18 godina.

I kako navodi news24com, BCAA supstance, koje su zaslužne za rast mišića, mogu uticati na razvoj fetusa, a pošto nije bilo studija o uticaju na decu mlađu od 18 godina, ne postoji garancija za njihovu bezbednost.

Žena, Piće, Vrućina, Leto, Gazirano piće, Gazirani sok, Sok, Gazirani sokovi, Žeđ
foto: EPA/Marcial Guillen

Brojni roditelji su se žalili na društvenim mrežama o trenutnoj popularnosti ovog napitka, a jedan roditelj za B92.net je rekao kako deca kupuju Prime i potom ga u školi prodaju u manjim količinama jer nisu svi vršnjaci u mogućnosti da plate hiljadu dinara za flašicu soka, i to nije sve. Među osnovcima je zavladao i trend fotografisanja sa flašicom Prime-a, koje se takođe naplaćuje ukoliko dete ne može samo da ga kupi.

Kako pišu Vijesti, Prime je u Crnoj Gori privremeno zabranjen dok se ne ispita u laboratoriji, a kako kažu iz tamošnjeg Instituta za javno zdravlje, kofein koji sadrži utiče na centralni nervni sistem, bubrege i mozak, a posebno je opasno ako se kombinuje sa alkoholom.

00:52

OVO JE NOVI TIKTOK IZAZOV - DA LI MOŽE LUĐE? Korisnici poludeli: Biciklom se zaleću na automobile u brzini, ŠOK!

(Espreso/b92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.