TAJNE JAPANSKOG VASPITAVANJA DECE ZBOG ČEGA SU MNOGO SREĆNIJA OD OSTALIH: SRBI o ovome mogu samo da SANJAJU
Japanci, Foto: Profimedia

SAZNAJTE

TAJNE JAPANSKOG VASPITAVANJA DECE ZBOG ČEGA SU MNOGO SREĆNIJA OD OSTALIH: SRBI o ovome mogu samo da SANJAJU

Japanska kultura je svakako specifična i mnogo drugačja od ostalih, s toga se razlikuje i u tradicionalnom vaspitavanju dece

Objavljeno:

Brojna dosadašnja istraživanja pokazala su kako su deca u Japanu najsrećnija na svetu, i to zbog načina života.

Kako piše The Asian Parent, japanski roditelji imaju poseban pristup vaspitavanju, koji se poprilično razlikuje od ostatka sveta. Ovo su neki od njih:

Roditelji u Japanu trude se od što ranijeg detinjstva nauče dijete da bude nezavisno. Na primer, oni uče svoje dete da ide u školu bez pratnje, nikada im ne rešavaju domaće zadatke i slično. Sve to, objašnjavaju psiholozi, podstiče razvoj nezavisnosti kod deteta, ali i jača njegovo samopouzdanje, prenosi Danas.

Dok većina roditelja često deli svoje roditeljske izazove i nevolje, japanski roditelji su drugačiji. Istraživanja pokazuju kako oni svoje probleme koji se tiču vaspitavanja ili generalno porodične, dele samo sa osobama od najvećeg poverenja. Isto tako, bilo kakav razgovor o aktivnostima svoga deteta takođe smatraju neprihvatljivim.

Beba, Bebe, Deca
foto: Profimedia

Iako su japanski roditelji, baš kao i svi ostali, suočeni s užurbanom svakodnevicom i mnogobrojnim obvezama, oni svejedno svaki slobodan trenutak provode sa svojim detetom. Smatraju kako je povezivanje s detetom veoma važno za njegov razvoj, zbog čega nikada ne propuštaju da se posvete detetu kada imaju vremena.

Japanski roditelji čvrsto se drže pravila da svaki obrok (kada je to moguće) jedu zajedno za stolom. Naime, njihovi obroci su porodični, a dete često uključuju u pripremu hrane. Tako ga podučavaju o zdravim navikama i pripremanju obroka od najranijih nogu.

BONUS VIDEO:MILAN BOŽOVIĆ, STRUČNJAK ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA: Porodica je odgovorna za saobraćajno vaspitanje dece

05:01

MILAN BOŽOVIĆ, STRUČNJAK ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA: Porodica je odgovorna za saobraćajno vaspitanje dece

(Espreso/n1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.