vaŽno
POZNATI DOKTOR UPOZORIO DA NIKAKO NE JEDETE OVAJ DORUČAK JER GA NI PRECI NISU JELI: Ima JAK RAZLOG za to
"Ni naši preci nisu jeli ovsenu kašu. Ni vi ne treba", dodao je on.
Doktor Volfson, koji radi u Arizoni, objavio je video u kojem objašnjava zašto nikada ne preporučuje jedenje ovsene kaše. Video, koji je pregledan više od 4,6 miliona puta, izazvao je reakcije mnogih lekara i nutricionista koji tvrde da Volfson širi dezinformacije i ignoriše zdravstvene prednosti ovsene kaše.
"Kao kardiolog, nikada ne preporučujem da jedete ovsene pahuljice, pogotovo ne svaki dan kao što mnogi ljudi rade", rekao je on na društvenoj mreži koja ima 448.000 pratilaca.
"Ni naši preci nisu jeli ovsenu kašu. Ni vi ne treba", dodao je on. Volfson je naveo da ovsena kaša nema nutritivnu vrednost i da ima mnogo antinutrijenata, ali nije naveo primere. Umesto toga, podsticao je sledbenike da jedu jaja za doručak, a ne ovsene pahuljice.
Međutim, važno je napomenuti da ovsena kaša sadrži visok udeo vlakana i nekoliko minerala za koje se pokazalo da štite od hroničnih zdravstvenih problema kao što je dijabetes.
"Postojalo je mnogo propagande tokom godina o prednostima ovsene kaše, i mislim da sve dolazi od industrije koja nas ohrabruje da jedemo zobene pahuljice umesto jaja“, rekao je Volfson. Volfson je posebno rekao da ljudi treba da jedu jaja umesto ovsene kaše. Jaja su bogata vitaminima A, B5, B12, D i E, kao i vitalnim hranljivim materijama kao što su kalcijum i proteini.
"Jaje je čaura za bebu kokošku. Jaje sadrži sve hranljive materije, vitamine, minerale, masti i proteine koje pile treba da se izleže. Ne možete gajiti bebu na ovsenim pahuljicama. Ne možete odgajati zdravu kokošku ljudski na ovsenim pahuljicama“, nastavio je Volfson.
Stručnjaci ga kritikuju
Ali stručnjaci koji ga kritikuju tvrde da nema razloga da se bira između jaja i ovsene kaše. Siiab Panhvar, kardiolog u bolnici Langone NIU u Njujorku, objavio je odgovor dr. Volfsonov video s natpisom kojim ohrabruje korisnike da „ne slušaju alternativne uticajne ljude na društvenim medijima za zdravstvene savete“.
"Ja sam sertifikovani kardiolog i želim da vam kažem da je ovo glupost", rekao je on.
„Niko ne bi trebalo da sluša ovu osobu za bilo kakve savete o srcu ili zdravlju“, dodao je on, navodeći istraživanje koje pokazuje da ovsena kaša može imati dugoročne koristi za zdravlje srca, kao što je smanjenje holesterola i regulisanje šećera u krvi.
Nutricionistkinja Ebi Šarp takođe je odgovorila na Volfsonov video. „Ne, to jednostavno nije istina“, rekla je.
Snižava krvni pritisak
„Ovsena kaša je zapravo bogata jedinstvenim antioksidansom (avenantramidom) koji može da snizi krvni pritisak i glavni je izvor beta glukanskih vlakana, za koje se pokazalo da smanjuju nivo lošeg holesterola, usporavaju odgovor insulina i podržavaju osećaj sitosti. Dakle, ne samo da ovsena kaša očigledno nije loša za zdravlje srca, zapravo se pokazalo da je prilično dobra", rekla je ona i nastavila.
Saveznik u gubitku težine
„Evo jedne lude ideje: Zašto ne biste doručkovali jaja, kafu i ovsene pahuljice? To bi bio izbalansiran i zdrav obrok za srce“, rekao je Šarp. Vlakna, inače, neutrališu efekte skokova šećera i pomažu u regulisanju digestivnog sistema.
Jedna šoljica pripremljenih ovsenih pahuljica sadrži oko četiri grama vlakana, što je oko 20 odsto preporučenog dnevnog unosa vlakana za žene i 10 odsto od unosa za muškarce. Ova vlakna su takođe zasitna, što promoviše gubitak težine jer nije potrebno mnogo kalorija da biste se osećali sito.
(Espreso/Najžena)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!