OD NJEGA STE JELI SLATKO I KOMPOT, ALI TURŠIJU NIKAKO: Ovaj recept je ČUVENI SRPSKI DELIKATES, domaćice poludele
Turšija od grožđa, Foto: Jednostavan Svet/ Printscreen/ Youtube

prva klasa

OD NJEGA STE JELI SLATKO I KOMPOT, ALI TURŠIJU NIKAKO: Ovaj recept je ČUVENI SRPSKI DELIKATES, domaćice poludele

Ova turšija je idealan dodatak svakoj zimskoj trpezi i velike količine

Objavljeno:

Uveliko traje sezona spremanja zimnice i mnogi su u ovom periodu godine vrlo aktivni u potrazi za novim i zanimljivim receptima za spremanje zimnice. Pored tradicionalnih "bakinih" recepata, uvek je zanimljivo isprobati nešto novo - posebno ako nije nešto što baš često viđamo u okviru zimske trpeze. Upravo zato je recept za turšiju od belog grožđa veliki hit.

Najbolje od svega - ne treba vam mnogo grožđa. Ova turšija je idealan dodatak svakoj zimskoj trpezi i velike količine, uglavnom, i nisu potrebne, a naša čitateljka Sanja je sa nama podelila svoj recept.

Venturašija
foto: Jednostavan Svet/ Printscreen/ Youtube

Sastojci:

  • 4 kašike šećera
  • 60 millitara belog sirćeta
  • vode po potrebi
  • 1 kg belog grožđa, sa čvrstim zrnom
  • ljutih papričica po želji i ukusu, ja stavim 4 u svaku teglu
  • 2 kašičice soli
Venturašija
foto: Jednostavan Svet/ Printscreen/ Youtube

Priprema:

  1. Operite grožđe i očistite ga od svih peteljki. Trudite se da birate čvršća zrna i postarajte se da svako zrno tokom čišćenja ostane celo.
  2. Ljute papričice operite i odsecite im drške, sve vreme trudeći se da i one ostanu cele.
  3. Uzmite teglu i slažite grožđe i papričice, tako da je, naravno, više grožđa unutra i trudite se lepo da ih slažete kako bi što više stalo unutra. Napunite tegle do vrha i u svaku sipajte po 1 kašičicu soli, 2 kašike šećera i 30 mililitara sirćeta.
  4. Sipajte dovoljno hladne vode u teglu tako da je grožđe prekriveno, zatvorite ih poklopcem i pasterizujte ih na klasičan način. Na dno šerpe stavite kuhinjsku krpu, a na nju poređajte tegle i napunite ih vodom do vrha. Sve pustite da vri najviše 5 minuta od početka vrenja.
  5. Tegle je najbolje da ostavite da se ohlade u šerpi, a onda hladne tegle obrišite i odložite na hladnom i mračnom mestu.
  6. Kada otvorite teglu, držite je u frižideru jer nema konzervansa.

KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV):

02:49

KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV)

(Espreso/ Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.