DLANOVI NE PRORIČU SAMO BUDUĆNOST: Pogledajte u svoje RUKE, ono što ćete saznati je od ŽIVOTNE VAŽNOSTI
Dlan, Foto: Profimedia

PAŽNJA

DLANOVI NE PRORIČU SAMO BUDUĆNOST: Pogledajte u svoje RUKE, ono što ćete saznati je od ŽIVOTNE VAŽNOSTI

Poznato je da nokti signaliziraju probleme, ali postoji i nekoliko znakova na rukama na koje treba obratiti pažnju

Objavljeno:

Naše ruke mogu mnogo toga da nam kažu - i ne mislimo samo na proricanje budućnosti. Međutim, ako ne verujete u čitanje sudbine sa dlada, trebalo bi da verujete u zdravstvena upozorenja koja mogu da ponude.

Iako se neki simptomi na rukama mogu pojaviti zbog naprezanja, povreda ili vežbanja, važno je da ih proverite. Dok se neki manji problemi mogu lako lečiti, drugi mogu biti malo hitniji, kao što su endokarditis, reumatoidni artritis ili dijabetes.

Poznato je da nokti signaliziraju probleme, ali postoji i nekoliko znakova na rukama na koje treba obratiti pažnju. NHS kaže da su "problemi sa zglobom, šakom i prstima uobičajeni i mogu biti uzrokovani jednostavnim mehaničkim povredama", tako da nema potrebe za panikom, iako su bolni.

Ruke, Voda, Pranje ruku, Higijena, Šake
foto: Profimedia

Međutim, mogu se pojaviti i jako opasni simptomi. Ako primetite crvene ili ljubičaste izbočine na prstima koje su bolne, možda imate Oslerove čvorove. Prema "Huffington Postu", oni mogu biti "simptom endokarditisa - retkog, ali ponekad fatalnog, stanja u kojem se sluznica srca upali". Obično se pojavljuju na jagodicama na rukama i nogama. Oslerovi čvorovi su "nežne, ljubičasto-ružičaste izbočine sa bledim središtem i prosečnim prečnikom od 1-1,5 mm".

Ako primetite ove izbočine, verovatno ćete imati i simptome slične gripu kao što su groznica, znojenje, bolovi i gubitak apetita. Kvržice mogu pratiti i krvarenje ispod noktiju, oticanje stopala/noga ili abdomena.

Još jedan simptom na koji treba obratiti pažnju je i nežna kvržica na ruci. Ako se desi da kada pokušate da savijete ili ispravite ruku, prsti vam se ukoče ili "iskoče", to može biti znak stenozirajućeg tenosinovitisa koji se dešava kada se tetiva kojom se pomeraju naši prsti upali.

- Ovo može da izazove otečenu, osetljivu kvržicu na nekom od prstiju. Najčešće se javlja kod ljudi koji imaju dijabetes, probleme sa štitnom žlezdom ili reumatoidnim artritisom, navodi se u publikaciji.

Još jedan uobičajeni znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema je promena boje prstiju. Iako se ovo stanje može pojaviti kao posledica niske temperature ili stresa, ovo mogu biti i simptomi Rejnoove bolesti. Ona označava stanje kada telo ne može da dovede dovoljno krvi u ekstremitete - otuda i promena boje.

Obično nema razloga za brigu, kao što NHS kaže: "To je uobičajeno stanje i obično ne izaziva ozbiljne probleme." Međutim, vredi se i dalje proveriti, jer bi mogao biti pokazatelj nečeg malo zlokobnijeg kao što je reumatoidni artritis, skleroderma (retka bolest vezivnog tkiva), Sjogrenov sindrom (autoimuni poremećaj), poremećaji štitne žlezde, poremećaji zgrušavanja ili čak lupus.

Ako ste zabrinuti zbog nekog od ovih pitanja, uvek je najbolje da se konsultujete i razgovarate o tome sa svojim lekarom što je pre moguće

00:00

Astro Lea: Najgore horoskopske kombinacije ! ZODIJAKALNO S01EP02

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.