ZBOG IZBORA OVE MISICE JE REAGOVAO ČAK I PREMIJER: Nastao SKANDAL U ZEMLJI zbog njenog IZGLEDA pljušte OSUDE (FOTO)
Erika Robin, Foto: Printscreen/Instagram/ericarobin_official

skandal

ZBOG IZBORA OVE MISICE JE REAGOVAO ČAK I PREMIJER: Nastao SKANDAL U ZEMLJI zbog njenog IZGLEDA pljušte OSUDE (FOTO)

Takmičenje na Maldivima okarakterisao je kao sramotan čin, vređanje i iskorišćavanje žena u Pakistanu

Objavljeno:

Pakistan bi mogao da ima prvu učesnicu na izboru za Mis univerzuma u istoriju. Erika Robin (24) pobedila je prošle nedelje na izboru na Maldivima i time postala kandidatkinja svoje zemlje na globalnom takmičenju lepote. Međutim, vlada i verske vođe negoduju i pitanje je da li će ova misica učestvovati na finalnom takmičenju koje se organizuje u novembru u Salvadoru.

Konzervativna zemlja sa muslimanskom većinom među stanovništvom nikada nije učesvovala na takmičenju Mis univerzuma. Zbog reakcija političara i verskih vođa pitanje da li će se Erika pojaviti u Salvadoru ostaje potpuno otvoreno, piše The Independent.

Kako je reagovao premijer? Vlada privremenog premijera Anvara-ul-Hag Kakara zatražila je od državne obaveštajne agencije da istraži organizatore izbora i ispita kako su mogli da organizuju izbor u ime države Pakistan, bez dozvole vlade.

Takmičenje na Maldivima okarakterisao je kao sramotan čin, vređanje i iskorišćavanje žena u Pakistanu.

Kako je došlo do skandala?

Agencija Yugen Group sa sedištem u Dubaiju organizovala je u martu prvi izbor za Mis univerzuma Pakistana, koji je korak do globalnog Mis univerzuma. Pozvala je žene u ovoj zemlji da se prijave za taj izbor. Ova agencija ima i franšize Mis univerzuma Bahreina i Mis univerzuma Egipta.

Erika Robin prijavila se među prvima, od stotinu kandidatkinja plasirala se u top 10, pa u top pet. Nakon pobede misica koja je rođena u hrišćanskoj porodici, izjavila je sledeće: "Počaštovana sam što sam prva Mis univerzuma Pakistana i želim da istaknem lepotu svoje zemlje. Imamo prekrasnu kulturu o kojoj mediji ne govore. Pakistanci su vrlo velikodušni, ljubazni i gostoljubivi. Želelqa bih da pozovem sve da posete moju zemlju i dožive raskoš pakistanske kuhinje i istraže našu očaravajuću prirodu, naše snežne planine, naše zelenilo i naše krajolike".

Nacionalni direktor Mis univerzuma Pakistana i osnivač Yugen Group rekao je za The National: "Želimo da lokalizujemo svoj pristup bez promene dinamike brenda Mis univerzuma. I dalje ćemo predsatvljati žene iz Pakistana koje su prekrasno samouverene i koje su oličenje priča o snovima koji se pretvaraju u stvarnost".

Napomenuo je da su se stotine pakistanskih žena prijavile za Mis univerzuma Pakistana. Yugen Group je u martu saopštila da je dobila prava na organizaciju izbora. Na zvaničnom sajtu Mis univerzuma piše da su žene koje učestvuju u ovoj međunarodnoj platformi inspirativne liderke i uzori svojim zajednicama i fanovima širom sveta.

Pet finalistkinja odabrano je ranije ove godine, iz celog Pakistana. Pored Robin, učestvovale su Hira Iman, pa Džesika Vilson, Malika Alvi rođena u Americi i Sabrina Vazim.

Agencija je o Eriki Robin saopštila sledeće: "Uprkos izazovima s obzirom na to da ona pripada manjinskoj grupi u zemlji, ona se toliko trudi da postane najbolja verzija sebe. Ona želi da pokrene pozitivne promene u Pakistanu i želi da istakne i raznoliku zajednicu u zemlji".

Poručili su da Erika želi da pomogne obrazovanje i osnaživanje žena i da ohrabri devojke u Pakistanu da slede svoje snove.

Oštre reakcije

Izbor za Mis univerzuma Pakistana prenosio se uživo 14. septembra na Jutjub kanali Mis univerzuma.

Pobedu Erike Robin neki su slavili, ali je većina negodovala. Novinar Ansar Abasi napisao je na Tviteru: "Ko je dopustio da pet pakistanskih devojaka predstavlja Pakistan na izboru lepote Mis univerzum? Ili je to odlučio premijer Anvar-ul Hag Kakar ili je ovu odluku doneo neko od članova njegove vlade ili savetnika?". Zapitao se može li iko da predstavlja Pakistan, a da vlada to ne odobri.

Pakistanski ministar za informiranje i medije Murtaza Solangi napisao je na Tviteru: "Vladu i državu Pakistan predstavljaju državne i vladine institucije. Naša vlada nije odredila bilo koju nedržavnu i nevladinu osobu ili instituciju za bilo kakvu aktivnost i bilo koja takva osoba/institucija ne može da predstavlja državu/vladu. Kraj".

Ko je prva Mis univerzuma Pakistana?

Mis Erika Robin je diplomirala poslovnu administraciju i započela profesionalnu karijeru u modelingu pre tri godine. Pojavljivala se u nekoliko časopisa uključujući i Diva magazin.

Nedavno je za Glas Amerike rekla da oseća veliku odgovornost je je mislila da će to biti prvi put da Pakistan ima učesnicu na pomenutom izboru lepote. "Neću učiniti bilo šta da naštetim ugledu zemlje", izjavila je.

Islamski vođa iz Pakistana Tagi Usmani zahtevao je od vlade da poduzme mere protiv organizatora izbora i odbaci ideju da Robin predstavlja Pakistan.

Mada nema zakonskih ograničenja za učestvovanje na izborima lepote, u Pakistanu neki veruju da su pravila oblačenja na tim takmičenjima u suprotnosti sa islamom.

To ne znači da se u Pakistanu ne organizuju izbori lepote. GeoTV je početkom jula saopštio da je samo nekoliko meseci nakon što je proglašena Mis Pakistana universal - ova misica ponosno predstavljala zemlju na svetskom izboru za Mis turizma. Krenula je na ovo putovanje kako bi "razvila pakistansku zastavu u Vijetnamu".

Pobednica prošlogodišnjeg izbora "Miss Pakistan World" rekla je da učestvovala "kako bi uzdigla svoj pozitivan imidž i predstavila svetlu i srećnu sliku zemlje".

Prema pisanju The New York Times iz 2008. godine Amna Butar, osnivačica Azijsko-američke mreže protiv kršenja ljudskih prava, koja živi u Lahoreu, rekla je: "U Pakistanu pokušavamo da se izborimo za osnovna prava za žene: pravo na brak, pravo na razvod, jednake mogućnosti za posao i obrazovanje, a pitanja poput Mis Pakistana stvaraju probleme ovom pokretu. Prosečna pakistanska mlada žena ne želi da nosi bikini u javnosti, a za nju je važno da ima jednake mogućnosti i sav fokus treba da bude na tome, a ne na izboru na kojem može da učestvuje samo elita".

04:13

BIVŠA MIS JUGOSLAVIJE NAPRAVILA POMETNJU U EMISIJI: Rekla da je OSIGURALA sve što je operisala, A EVO O KOJIM SE OPERACIJAMA RADI

(Espreso/Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.