SOCIOLOŠKINJA OTKRILA ZAŠTO 50% SRBA SAMUJE: Postoji jedan OZBILJAN PROBLEM i na to retko ko može da utiči
Plakanje, Foto: Profimedia

morate da znate

SOCIOLOŠKINJA OTKRILA ZAŠTO 50% SRBA SAMUJE: Postoji jedan OZBILJAN PROBLEM i na to retko ko može da utiči

Razloge za ovakvu situaciju sociolog vidi u ubrzanom načinu života i društvenim trendovima

Objavljeno:

Ljiljana Lepšanović Živanović, sociolog po struci i direktorka agencije za upoznavanje "Fortuna," koja je uspešno spojila 4.000 parova, delila je svoje viđenje situacije u Srbiji u vezi sa sve većim brojem samaca. Agencija "Fortuna" posluje kao posrednik u pronalaženju partnera, moderna verzija tradicionalnih provodadžija.

Uprkos dostupnosti modernih sredstava komunikacije, kao što su društvene mreže, postoje i dalje predrasude kada je reč o upoznavanju putem agencija za upoznavanje. Međutim, zabrinjavajuća statistika pokazuje da gotovo 50 odsto stanovnika Srbije nema partnera, prema popisu stanovništva iz prethodne decenije.

Plakanje, Žena plače, Tužna žena, Tuga, Depresija, Raskid, Razvod, Slomljeno srce
foto: Profimedia

Ljiljana ističe da je jedan od najvećih problema u Srbiji pronalaženje slobodnih osoba koje su zainteresovane za ozbiljnu vezu. Postavlja se pitanje da li je prevelika dostupnost potencijalnih partnera preko interneta doprinela ovom trendu ili postoje drugi faktori u igri.

Ona veruje da usamljenost često nije rezultat ličnih karakteristika pojedinca, već okolnosti u kojima se nalaze. Mnogi mladi su sami ne svojom voljom jer nemaju priliku da upoznaju ljude koji bi im odgovarali.

Razloge za ovakvu situaciju Ljiljana vidi u ubrzanom načinu života i društvenim trendovima. Brz tempo života i korišćenje društvenih mreža i sajtova za upoznavanje dodatno su doprineli povećanju broja samaca. Ostaje otvoreno pitanje da li će se ovaj trend nastaviti i u budućnosti, uprkos sve većim mogućnostima i izborima u vezi sa upoznavanjem partnera.

Tuga, Brak
foto: Profimedia

Osobe koje se odluče za agenciju za upoznavanje popunjavaju određene obrasce s informacijama, uključujući prethodni bračni status, stručnu spremu, i druge preferencije kao što su pušenje. Nakon toga, stručnjaci iz agencije pomažu u spajanju parova koji se međusobno podudaraju, a nakon toga, dalja komunikacija zavisi od samih partnera. Kroz agenciju su prošli mnogi parovi koji su kasnije venčani i osnovali porodice.

Na kraju, ostaje otvoreno pitanje koliko je teško ili lako pronaći partnera u današnjem vremenu, i svako ima svoj odgovor na to pitanje.

Majke i snajke

48:01

MAJKE I SNAJKE SE04EP96

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media