SPREMITE SLANINU KOD KUĆE NA OVAJ NAČIN, BIĆE BOLJA NEGO U KAFANAMA: Tajna je u SOLJENJU i PRŽENJU, mora biti OVAKO
Slanina, Foto: Printscreen/TikTok/flavorgod

probajte

SPREMITE SLANINU KOD KUĆE NA OVAJ NAČIN, BIĆE BOLJA NEGO U KAFANAMA: Tajna je u SOLJENJU i PRŽENJU, mora biti OVAKO

Slanina je jedno od omiljenih jela u Srbiji, a evo kako da je spremite kod kuće na najbolji način

Objavljeno:

Slanina, kao jedan od najtrajnijih mesnih proizvoda od svinjskog mesa, može se pripremiti kod kuće. Prvi korak je nabavka svežeg svinjskog mesa, obično trbuha ili, za šarenu slaninu, donjih svinjskih rebara.

Kvalitet mesa za slaninu ogleda se u debljini i čvrstini. Treba da bude čvrsto, bele boje i sa zrnastom teksturom, a mišićna masa treba da bude ravnomerno raspoređena.

Slanina
foto: Printscreen/RTS

Komade mesa za slaninu obično se seku oko 4 cm ispred bedra životinje, u jednom potezu noža kako bi rez bio glatak. Zatim se mesa posoli suvom solju, obično je potrebno oko 1,1 kg soli za 50 kg mesa. Komadi mesa poređaju se u pripremljenu posudu, najbolje od drveta, prekrivaju drvenom rešetkom i preliju salamurom sa 25% koncentracijom soli, dovoljno da ih prekrije. Za 10 kg mesa, potrebno je otprilike 6 litara salamure.

Soljenje mesa odvija se u hladnoj prostoriji na temperaturi od 3-4 stepena Celzijusa, a proces traje 6 do 8 dana. Nakon soljenja, meso se izvlači iz salamure i ostavi da se ocedi. Kada se potpuno ocedi, kožica se ostruže, a od kanapa se pravi vešalica za kačenje. Meso se potom slaže u sušaru. Dimljenje mesa traje 8 dana na sobnoj temperaturi od 25-30 stepeni Celzijusa. Od 50 kg usoljene svinjetine, obično se dobije 45-46 kg dimljene slanine. Slanina se čuva u hermetički zatvorenim platnenim vrecama i ostavlja se da visi na dobro provetrenom mestu.

Alternativno, drugi način pripreme domaće slanine podrazumeva odvajanje mesa od kostiju. Zatim se priprema marinada sa solju, šećerom, drugim začinima i kalijum nitratom. Kalijum nitrat treba koristiti umereno, jer u velikim količinama može biti otrovan. Ovaj sastojak ubija bakterije u mesu i očuva njegovu boju.

Majke i snajke

48:01

MAJKE I SNAJKE SE04EP96

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.