AKO VAM JE POŽUTELA DASKA OD WC ŠOLJE SAMO ĆE VAM OVO POMOĆI: Trik starijih SRPKINJA raspametio sve MLADE DOMAĆICE
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/HowToTop

morate znati

AKO VAM JE POŽUTELA DASKA OD WC ŠOLJE SAMO ĆE VAM OVO POMOĆI: Trik starijih SRPKINJA raspametio sve MLADE DOMAĆICE

Trik za čišćenje WC šolje

Objavljeno:

Redovno čišćenje kupatila i WC šolje uobičajeni je i svakodnevni deo kućnih poslova. Ipak, događa se da toaletna daska s vremenom požuti. Konvencionalno čišćenje toaletne šolje često ne može ništa protiv toga: ružne mrlje tvrdoglavo ostaju. Međutim, to ne mora da bude tako. Mi znamo kako požuteloj dasci vratiti stari sjaj.

Kako dolazi do promene boje toaletne daske?

Prva pretpostavka je nažalost tačna. Žuta boja na šolji dolazi od urina. Nakon što je daska promenila boju, uobičajena sredstva za čišćenje više ne mogu puno učiniti. Urin ulazi unutar plastike toaletne šolje. Ako se urin osuši, pH vrednost se povećava i amonijak koji sadrži reaguje. Ako su požutela područja na vrhu daske ili na poklopcu šolje, obično ih uzrokuje UV svetlo.

Kućna sredstva za čišćenje požutele daske

Iako uobičajeni proizvodi za čišćenje nisu efikasni protiv požutelih delova daske, sigurno imate pri ruci jedan od sledećih kućnih sredstava koji će šolju ponovno učiniti belom.

Uklonite promenu boje sprejom za rerne

Požutele daske takođe su prošlost ako ih čistite sprejom za rerne. Naprskajte sprej na zahvaćena područja šolje i ostavite penu da deluje 10 do 15 minuta. Sprej se lepi za šolju i bukvalno izvlači žuti talog iz materijala. Zatim obrišite sprej čistom vodom.

wc šolja
foto: Krzysztof Zabłocki / Panthermedia / Profimedia

Ubacite dasku u vodu od tableta za pranje posuđa

Tablete za pranje posuđa takođe se mogu koristiti za čišćenje daske. Međutim, najpre morate ukloniti dasku šolje kako bi je nakvasili u vodi. Posudu u koju daska potpuno stane napunite vrućom vodom i u njoj otopite dve do tri tablete za mašinsko pranje posuđa. Zatim stavite dasku u rastvor i ostavite da se namače dva do tri sata. Nakon toga, promena boje će nestati, prenosi Jutarnji list.

Očistite dasku sirćetom

Mešavina sirćeta, limuna i sode bikarbone efikasna je kombinacija ako je daska šolje išarana žutim mrljama, a želite da ponovo zasja u svojoj izvornoj boji. Pomešajte sirće, limunov sok i sodu bikarbonu da dobijete viskoznu pastu koju zatim nanesite na dasku šolje. Ostavite ovo sredstvo na šolji dva do tri sata, a zatim obrišite pastu čistom vodom. Žutilo bi trebalo da nestane.

Bonus video: Trik za pranje plastičnih posuda

00:59

ZLATNI TRIK ZA PRANJE PLASTIČNIH POSUDA: Ne morate da ih bacate, na ovaj način ćete SKINUTI NAJGORU MASNOĆU! (VIDEO)

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.