OVA ZAČINSKA BILJKA RASTE SVUDA U SRBIJI, A MALO KO ZNA KOLIKO JE DOBRA: Domaćice, daje NODOLJIV UKUS svakom jelu
Ruzmarina, Foto: laurent rozier / Panthermedia / Profimedia

sjajno

OVA ZAČINSKA BILJKA RASTE SVUDA U SRBIJI, A MALO KO ZNA KOLIKO JE DOBRA: Domaćice, daje NODOLJIV UKUS svakom jelu

Ruzmarin nije samo začin koji aromatizira jela i čini ih ukusnijima, već takođe donosi brojne zdravstvene koristi i energiju

Objavljeno: 15:53h

Upotreba ruzmarina seže unazad do drevne Grčke, Rima i Egipta, a tokom vekova se učvrstio kao ključan sastojak italijanske, francuske i španske kuhinje. Ruzmarin ima izrazitu, slatku aromu s primesama kleke, a ukus mu je blago začinjen. Mladi listovi, grane i cvetovi ruzmarina koriste se kao začin u svežem i sušenom obliku.

Ruzmarin se često dodaje različitim vrstama salata od povrća, kao i jelima sa piletinom, ribom, teletinom, jagnjetinom i povremeno svinjetinom. Ruzmarin daje posebnu aromu zecu tokom kuvanja. Pernata divljač postaje bogatija aromom kada se priprema sa ruzmarinom.

Ruzmarin
foto: Profimedia

Ovaj ukusni i aromatični začin često se koristi kako bi se poboljšao ukus i aroma jela i čorbi od pečuraka. Takođe, ruzmarin se često koristi za pripremu marinada za različite vrste mesa. Kombinovan sa drugim začinima, ruzmarin se dodaje različitim vrstama sosova.

Meki sirevi postaju ukusniji kada se pospu ruzmarinom, dok jela sa krompirom dobijaju jedinstven ukus i miris sa ovim začinom. Testo za hleb postaje ukusnije ako mu se doda malo ruzmarina. Paradajz supa postaje aromatičnija sa dodatkom ruzmarina, dok meso sa roštilja ne može bez njegove subtilne arome.

Upotreba ruzmarina u jelima može poboljšati varenje, ojačati imuni sistem i nervni sistem, te pomoći kod niskog krvnog pritiska. Možete napraviti pastu sa ruzmarinom, puterom i sitno seckanim peršunom. Ovu pastu možete koristiti ispod kože piletine ili divlje pernate divljači ili je ubaciti u male rezove na svinjskom, goveđem ili jagnjećem mesu.

Majke i snajke

48:01

MAJKE I SNAJKE SE04EP96

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.