JAJA KOJIMA JE PROŠAO ROK TRAJANJA JOŠ UVEK MOGU DA SE JEDU? Evo koliko je to BEZBEDNO i koliko dugo
Jaja, Foto: Printscreen

pažnja

JAJA KOJIMA JE PROŠAO ROK TRAJANJA JOŠ UVEK MOGU DA SE JEDU? Evo koliko je to BEZBEDNO i koliko dugo

Ovo je večita dilema svih onih kojima je ova namirnica u svakodnevnom jelovniku

Objavljeno:

Mnogima od nas se desilo da u frižideru zateknemo jaja, na čijoj kutiji piše da im je prošao rok trajanja. Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, jaja najčešće stignu na police prodavnica samo nekoliko dana nakon što su snesena. Iako mogu imati datum isteka roka, obično se mogu koristiti i nedeljama nakon toga.

Naime rok koji se nalazi na kutiji sa jajima uglavnom označava period kada je preporučljivo i najbolje je da se u tom peridu jaja iskoriste, međutim, ona su i neko vreme posle toga sasvim bezbedna za jelo.

Doručak, Hrana, Jaja, Slanina
foto: Printscreen YouTube/Restoran Lovački dom Valjevo

Kada na jajima, kao i na mnogim drugim proizvodima piše “najbolje do”, to znači da se može očekivati da se posle naznačenog perioda kvalitet smanji, ali to ne znači da su ona pokvarena.

- Rokovi isteka, rok upotrebe i drugi kodirani datumi se koriste kao pokazatelj kvaliteta hrane, a ne bezbednosti hrane. Sve dok se jajima pravilno rukuje tokom skladištenja, ona se i dalje treba smatrati bezbednim za konzumiranje - kaže Džejkob Tuel, docent sa državnog univerziteta Severozapadnog Misurija.

Stručnjaci koji su se bavila istraživanjem hrane navode da je veoma bitno da po kupovini jaja odmah stavite u frižider i to na njegovo najhladnije mesto. Temperatura bi trebalo da bude oko četiri stepena. Ukoliko se odmah po kupovini jaja odlože u frižider, smatra se da su bezbedna za korišćenje tri do pet nedelja od tad.

Omlet, Jaja
foto: Printscreen/Youtube/ Najbolji domaći recepti

Ukoliko jaja izvadite kako biste ih pripremili za jelo, to bi trebalo da bude u roku od dva sata. Sve vreme posle toga rizikujete da vazduh prodre kroz ljusku jajeta i da izazove prodiranje bakterija koje mogu da izazovu njegovo kvarenje. Iako boja žumanca i belanca može da varira, najbolji pokazatelj pokvarenosti jajeta jeste njegov miris.

- Da bi se jaje smatralo pokvarenim, ono mora da razvije neprijatan miris. Još jedna stvar koju treba razmotriti je da li postoje pukotine u jajetu, koje omogućavaju lak ulazak bakterija koje mogu da izazovu kvarenje - objašnjava Tuel.

Ukoliko jaja pravilno držite u frižideru, ako ona nemaju pukotine, niti neprijatan miris po razbijanju, nema razloga za brigu.

Majke i snajke

48:01

MAJKE I SNAJKE SE04EP96

(Espreso/Srećna republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.