OVO JE SITUACIJHA KAD ĆE VAS DOBERMAN RASTRGNUTI: Mnogi se igraju sa njim, a ni ne slute koliko je OPASAN (FOTO)
Ilustracija, Foto: PrintScreen/ Facebook/ Jen Royce

BUDITE NA OPREZU

OVO JE SITUACIJHA KAD ĆE VAS DOBERMAN RASTRGNUTI: Mnogi se igraju sa njim, a ni ne slute koliko je OPASAN (FOTO)

Doberman će u ovoj situaciji biti opasan po ljude

Objavljeno:

Ime su dobili od Luisa Doberman, sakupljača poreza koji je često bio u opasnosti prenoseći novac, zbog čega je vodio pse sa sobom kao zaštitu, piše Djole dog. Jednog dana odlučio je da ukrsti pse kako bi dobio odličnog čuvara i pratioca, a rezultat eksperimenta je prvi doberman.

Doberman je umro 1894, a tajnu kako je dobio od dobermana nije nikome rekao. Ipak, zbog njegovog velikog udela u stvaranju rase, rešili da rasu nazovu po njemu, nastavili su njegov posao i usavršili rasu kakva je danas.

Neustrašivi, ali poslušni

Vlasnici treba da znaju da su prvenstveno ovi psi odgajani da budu neustrašivi ne bi li zaštitili vodiča, ali isto tako i poslušni da slušaju svaku komandu. Ovi psi mogu biti agresivni, ali sve zavisi od načina vaspitanja. Veoma su inteligentni i poslušni, pa su tako počeli da se koriste u policiji. Mužjak i ženka se razlikuju po naravi. Ženka je mirnija, dok mužjak zna da bude energičan i agresivan.

Doberman
foto: Profimedia

Odlike

Doberman je karakterističan po kratkoj i čvrstoj dlaci, mišićavom telu atletskog oblika i izduženoj glavi i vratu, koji ga čine veoma gracioznim. Ima bademaste oči. Mužjaci su teški između 34 i 45 kilograma, visine između 66 i 72cm. Ženke su nešto lakše i niže. Životni vek im je od 10 do 13 godina.

Zdravlje i nega

Vrlo su živahni psi koji zahtevaju dosta fizičke aktivnosti, duge šetnje i istrčavanje. Podnose život u stanu, ali ako ih držite napolju, u toku zime zbog kratke dlake bi trebalo da ih utoplite. Dlaka im je jaka i oštra i linjaju se tokom cele godine, tako da ih treba redovno četkati. Pretežno su zdravi psi.

Bonus video:

Pas u kolima u Zemunu

00:09

Pas u kolima u Zemunu

(Espreso/Alo!)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.