OVE 3 BILJKE NA JESEN CVETAJU AKO LUDE: Sobne i za BAŠTU, samo njih sada SADITE - BOLJE NE MOŽE
Biljke, Foto: Printscreen YouTube/SNOVI, KUĆA, DOM

bašta

OVE 3 BILJKE NA JESEN CVETAJU AKO LUDE: Sobne i za BAŠTU, samo njih sada SADITE - BOLJE NE MOŽE

Najbolje biljke za jesen koje će svetati sve do zime

Objavljeno:

Kolko god se jesen predstavlja kao tmurno doba kada biljke venu i pripremaju se za zimsko ništavilo, istina je da je ovo i jedan od najlepših perioda godine. A da nije uvek sve tako sivo, bezbojno i depresivno, govori činjenica da postoji mnoštvo biljaka koje baš u ovom delu godine raskošno cvetaju.

Vres

Naziv vres se kod nas koristi za erike i kalune, dva vrlo slična roda zimzelenih višegodišnjih cvetnica iz porodice Ericaceae.

One se gaje kao ukrasne biljke, kako u unutrašnjem prostoru, tako i u bašti. Vres karakterišu uspravne grane koje tokom jeseni i zime prekrivaju gusto nanizani sitni cvetovi, koji mogu biti različitih boja. U bašti cveta od avgusta pa sve do prvih mrazeva, ali ponekad cvetovi ostanu i pod snegom.

Ukoliko želite da gajite vres u unutrašnjem prostoru, obezbedite mu mesto na kom će imati dosta svetla, ali filtriranog. Biljka ima skromne potrebe za zalivanjem, ali tokom cvetanja vodite računa da se zemlja u saksiji ne isuši potpuno.

Kalanhoja

Kalanhoja je zimzelena biljka poreklom sa Madagaskara. Karakterišu je sjajni kožasti listovi i prelepi sitni cvetovi, koji je na severnoj hemisferi krase tokom zime i ranog proleća.

Upravo zbog toga se ova biljka i gaji kao saksijsko cveće. Cvetovi mogu biti različitih boja – beli, žuti, ružičasti, crveni. Kalanhoja nije zahtevna za gajenje – potrebno joj je mesto sa dosta svetla, umereno zalivanje i đubrenje tokom cvetanja. Ova biljka obično se kupuje tokom jesenjih i zimskih meseci, kada nas osvoji svojim živopisnim cvetovima koji se ne viđaju često u to doba godine. Međutim, da biste podstakli cvetanje svoje kalanhoje i sledeće godine, moraćete malo da se potrudite oko nje.

Najpre pokušajte sa postepenim smanjivanjem količine svetlosti koje biljka dobija, tako što ćete je premestiti na zamračenije mesto u stanu. Ukoliko ovo ne bude od pomoći, pokušajte sledeće: biljku smestite u potpunu tamu na 12-14 sati, a nakon toga je stavite na mesto gde će tokom najvećeg dela dana imati dosta jake svetlosti. Tokom nekoliko narednih nedelja smanjite zalivanje i ne prihranjujte biljku dok se ne pojave pupoljci. Tada možete nastaviti sa uobičajenom negom.

Amarilis

Amarilis je lukovičasta cvetnica poreklom iz Centralne i Južne Amerike. Poznat je i pod nazivom sunovrat.

Zbog svog raskošnog cveta vatreno crvene boje spada u omiljene ukrasne sobne biljke. Njegovoj popularnosti naročito doprinosi vreme cvetanja od decembra do marta, ako je posađen u jesen. U slučaju da je amarilis posađen u februaru ili martu, cvetaće u aprilu i maju.

Kada je reč o nezi amarilisa, važno je voditi računa da se ne pretera sa zalivanjem, jer u suprotnom biljka neće cvetati. Preporučuje se češće zalivanje malim količinama vode, kao i prihranjivanje tečnim đubrivom. Idealna saksija je ona koja je tek malo veća od lukovice. Tokom cvetanja biljku možete orošavati kako bi cvet duže trajao.

OVE BILJKE SADRŽE KVERCITIN, UBLAŽAVAJU ALERGIJU I ČISTE ORGANIZAM Travar za Kurir: U ovom stanju je najbolje da se konzumiraju:

01:07

OVE BILJKE SADRŽE KVERCITIN, UBLAŽAVAJU ALERGIJU I ČISTE ORGANIZAM Travar za Kurir: U ovom stanju je najbolje da se konzumiraju

(Espreso/ Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.