STRUČNJACI OTKRILI GDE BI TREBALO DRŽATI ČOKOLADU: U FRIŽIDERU ili van njega, OVAKO je UKUS NAJBOLJI
Čokolada, Foto: Jaroslav Kvíz / Ifood SM / Profimedia

saznajte

STRUČNJACI OTKRILI GDE BI TREBALO DRŽATI ČOKOLADU: U FRIŽIDERU ili van njega, OVAKO je UKUS NAJBOLJI

Čokolada iz frižider je čvrsta i nećete se izmazati, a ako je držite van sigurno će se pretvoriti u kašu, ali da li su to jedini kriterijumi

Objavljeno:

U čokoladi mnogi su uživali kao deca, ali uživaju i sada, kada su porasli. Umazana usta, ruke, slatkoća i zadovoljena čula - samo su neke od pomisli na čokoladu. Međutim, način na koji je čuvate može da promeni njen ukus.

Ljudi su godinama raspravljali o tome da li čokoladu treba čuvati u frižideru ili na sobnoj temperaturi kako bi se postiglo što bolje čulno iskustvo prilikom konzumiranja.

Frižider
foto: Profimedia

Sara Hartnet, stručnjak za konditore sa sedištem u Londonu, kaže da se čokolada najbolje čuva na sobnoj temperaturi. Ne samo da hlađenje čokolada gubi svoju teksturu, već može da učini i ukus drugačijim. Takođe, čuvanje čokolade pored drugih namirnica u frižideru može da dovede do toga da poprimi različite mirise i ukuse. Složićete se da miris i ukus crnog ili belog luka u čokoladi i nije baš izbor za poželeti.

Sara nije jedina koja savetuje da ne hladite čokoladu. Ranije ove godine, stručnjak Nik Smol savetovao je ljubitelje slatkog da prestanu sa ovom navikom. U stvari, čokoladu treba čuvati na oko 20 stepeni Celzijusa za najbolji užitak.

Čokolada
foto: Profimedia

"Kakao puter upija ukuse i mirise, što znači da ako čokoladu držite u frižideru, druge namirnice koje se čuvaju u blizini utiču na njen ukus, a niže temperature takođe sprečavaju kakao puter da pušta suptilnije ukuse", rekao je on.

Drugi razlog zašto ne bi trebalo da hladite čokolade jeste zbog nečega što se zove "cvet šećera" - kada se ohladi, a zatim izloži toplijem vazduhu, izaziva kondenzaciju na površini koja rastvara deo šećera.

„Ako se čokolada čuva u frižideru i izvadi kada je vreme za uživanje, kondenzacija na površini može da rastvori šećer, uzrokujući njegovu kristalizaciju, što negativno utiče na ukupnu teksturu čokolade, čineći je zrnastom", dodao je Nik.

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život:

02:32

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život

(Espreso/ MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.