NAJSTARIJI NEUROLOG NA SVETU OTKRIO TAJNU KAKO DA DOŽIVITE STOTU: Ovo RADI svakodnevno, šokiraće vas i šta
Neurolog, Foto: Printscreen/Instagram/whatsnextmovie

vaŽno

NAJSTARIJI NEUROLOG NA SVETU OTKRIO TAJNU KAKO DA DOŽIVITE STOTU: Ovo RADI svakodnevno, šokiraće vas i šta

Sledeća 3 rituala mentalnog zdravlja Dr Taker koristi svakodnevno.

Objavljeno:

Američki neurolog, doktor Hauard Taker, zauzeo je mesto rekordera na Ginisovoj listi. Naime, proglašen je za najstarijeg lekara koji se bavi medicinom od 1947. godine. Pored toga, bio je šef neurologije za Atlantsku flotu tokom Korejskog rata.

Pošto i sa 101. godinu aktivno obavlja svoju ulogu lekara i neurologa, znatiželjnici ga često pitaju kako uspeva da održi mozak oštrim i fokusiranim? "Dobri geni i malo sreće mogu biti dobar početak, ali postoji jedan princip po kojem živim i koji svako može da sprovede - održavajte svoj um kroz rad i društvene i rekreativne aktivnosti." otkriva dr Taker.

Kako starimo, prolazimo kroz prirodne promene koje utiču na naše mentalne sposobnosti. Neke oblasti mozga se mogu smanjiti, komunikacija između neurona postaje manje efikasna, a protok krvi takođe prolazi u smanjenom obimu.

Kao i svi ostali mišići u telu, našem mozgu je potrebna stalna vežba kako bi se poboljšao.

Sledeća 3 rituala mentalnog zdravlja Dr Taker koristi svakodnevno.

Mozak, Pamćenje
foto: Profimedia

1. Idem na posao

Istraživanja pokazuju korelaciju između odlaska u penziju i povećanog kognitivnog pada, zbog čega ovaj doktor veteran još ne razmišlja o odlasku u penziju.

"Moj posao zahteva pregled niza medicinskih predmeta i razmišljanje o problemima. „Ostanak u toku sa najnovijim dostignućima u neurologiji drži moj mozak zauzetim“, dodaje dr Taker.

Volontiranje, hobiji i učenje novih veština mogu pružiti veliku mentalnu stimulaciju. Početkom šezdesetih godina prošlog veka, posle redovne lekarske prakse, ovaj neurolog je pohađao večernju školu za pravnika. Ispit je položio u 67. godini.

2. Ostajem društven

Druga studija dokazuje da jake veze mogu pomoći u održavanju našeg pamćenja i kognitivnih funkcija. "Nažalost, mnogi moji najbliži prijatelji, članovi porodice i kolege su preminuli. Ipak, srećan sam što mi je posao omogućio da izgradim odnose sa mlađim kolegama. Supruga Sara i ja takođe stavljamo večeru i druženje sa ljudima iz zajednice visoko na listu prioriteta," otkriva doktor. "Najmanje dva puta nedeljno jedemo sa ćerkom i njenim mužem i sa sinom i njegovom ženom. Volimo i da probamo nove restorane sa prijateljima i kolegama," dodaje on.

3. Čitam i učim

"Kada ne čitam o najnovijim dostignućima i tretmanima u neurologiji, volim da čitam biografije i detektivske priče. Ako uronite u dobru knjigu, beletristiku ili nefikciju, vaš mozak obrađuje nove informacije. Verujem da je ovo ključno za održavanje vašeg uma oštrim - zaključuje neurolog Taker.

Dr Hauard Taker je takođe aktivan na društvenim mrežama; na TikTok- u, Instagramu i Facebook-u, piše portal zivim.gloria.hr.

02:51

NAUKA JE PRETERALA U OBEĆANJIMA! Neurolog Kostić o medicinskim dostignućima, otkrio i da li ima nade za LEK PROTIV RAKA

(Espreso/ zivim.gloria.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.