konačno otkrile
ZLATIBORSKI RECEPT ZA KISELE KRASTVAČIĆE ZA KOJIM SU RUSI ODLEPILI: Ove korake DOMAĆICE SA PLANINE su dugo ČUVALE
Ovo je recepr za kisele krastavčiće koji će vas oduševiti
Čak iako nikada niste pravili zimnicu, možete da postanete majstor za kisele krastavce. Svi recepti su jednostavni, a šansa da vam zimnica ne uspe ne postoji. I treba vam manje od sat za čitav proces.
Zato ćemo vam danas dati jednostavan recept koje smo isprobale, nekoliko saveta o sterilizaciji tegli, ali priču o tome zašto su krastavčići dobri ne samo za gastro užitak, već i za zdravlje. Dakle, posle ovog teksta ste zimnica majstor!
Recimo, ove zimske grickalice su izvor minerala, među kojim je gvožđe, kalijum, fosfor, matrijum. Bogati su i vitaminima, kao što je C,A,B-6, B-12, nijacin... Odlični su za varenje, zato što ubrzavaju stvaranje dobrih bakterija... Zimi su savršen dodatak jelima, a ruska salata bez krastavčića je samo bljutava mešavina namirnica.
Kiseli krastavci, najjednostavnija zimnica
Da biste kornišone smestili u tegle ne treba vam livada sa “smederevcem” i gomila pomoćnika. Kisele krastavce, što bi naše babe rekle, “možete da stavite” čak i ako imate mini šporet. Za čitavu operaciju vam je potrebna ringla, rerna u kojoj ćete sterilisati tegle, koje su vam gle čuda takođe potrebne, kornišoni, voda, so, sirće i šećer.
Nema konzervansa, vinobrana, sve je prirodno.
Recept ide ovako: koliko kilograma kornišona, toliko litara vode. Sirće sipate u razmeri 1:4, recimo ako imate kilogram krastavaca, treba vam litar vode, 250 ml sirćeta i po dve supene kašike soli i šećera.
I sada, operete krastavce, za to vreme sterilišete tegle.
Sterilizacija tegli za zimnicu
Čiste tegle stavljate u rernu, koja je već zagrejana na 100 stepeni ili na 50 ako vam rerna ima ventilator i ostavite 20 minuta. Ako baš žurite, možete da ih sterilišete i u mikrotalasnoj, tako što u teglu sipate vodu, oko tri prsta, podesite na najjače i ostavite 2-3 minuta. Para koja se stvori će odlično sterilisati staklo i tako čuvati povrće od kvarenja. Što se poklopaca tiče najbolje je da ih prokuvate.
Priprema paca i punjenje tegli za kisele krastavce
U velikoj šerpi treba da pomešate vodu, sirće, šećer i so i sve pustite da provri. Ostavite da se ohladi. Ako želite baš onaj industrisjki ukus možete da dodate slačicu i biber u zrnu. Sada samo lepo poređajte oprane kornišone u sterilisane tegle, sipajte pac, stavite plastični pritiskač u svaku teglu, uverite se da je pac pokrio krastavce, treba da budu sasvim potopljeni, zatvorite tegle.
Kuvanje kiselih krastavaca i kraj
U veću šerpu stavite krpu, sipajte vodu, recimo 4 cm i poređajte tegle. Stavite šerpu na ringlu, kada voda proključa, nastavite da sve kuvate još 15 minuta. Izvadite tegle, umotajte ih ćebetom i ostavite ih do sutra, da se sasvim ohlade i vaša zimnica je gotova!
Bonus video: DA LI ZIMNICA POSTAJE LUKSUZ? Goran Đaković: Cene na pijaci su za potrošače visoke, a za proizvođače realne
(Espreso/Magazin Novosti)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!