OVU STVAR SVI RADE POSLE JELA, A NISU SVESNI DA PRAVE OGROMNU GREŠKU: Evo kako to utiče na VAŠ ORGANIZAM
Ležanje, Foto: Profimedia

pažnja

OVU STVAR SVI RADE POSLE JELA, A NISU SVESNI DA PRAVE OGROMNU GREŠKU: Evo kako to utiče na VAŠ ORGANIZAM

Organizmu je posle ručka potrebno mnogo više vremena da obradi i svari voće i njegove šećere

Objavljeno:

Zdrava ishrana je ključ zdravog života, ali samo onda kada je prate ispravne navike, kažu stručnjaci. Ako vam je dosad bilo zadovoljstvo da od stola pravo odete u krevet ili zapalite cigaretu, potrudite se ubuduće da to izbegavate.

Ovo su najčešće pogrešne navike koje činimo odmah posle jela i koje mogu da prouzrokuju probleme s varenjem, pa i celokupnim zdravljem.

Ako je voće deo obroka, tada će vam njegovi ugljeni hidrati, vlakna, vitamini i enzimi dobro doći, ali ukoliko hoćete da ga jedete na pun stomak, ne pitajte se onda što ste naduti. Organizmu je posle ručka potrebno mnogo više vremena da obradi i svari voće i njegove šećere.

Sto, Trpeza, Večera, Ručak, Božić, Nova godina
foto: Profimedia

Čak i ako ste za ručak imali konjsko meso i povrće bogato gvožđem, jer znate da je to dobro za vašu krvnu sliku, šolja čaja posle toga izbrisaće sve što ste želeli da postignete ovim namirnicama.

Tanini iz čaja ometaju apsorpciju gvožđa u organizmu, čime sprečavaju njegovu maksimalnu iskoristivost i mogu da utiču na pad njegovog nivoa. Ova loša navika može da vas košta lagane anemije, čiji su simptomi umor, slabost, vrtoglavice ili lošija cirkulacija.

Mnogi misle da će im malo mehurića rasteretiti želudac posle obilnog jela, a činjenica je da će vam tečnost razblažiti želudačne sokove i samim tim usporiti probavu. Stručnjaci savetuju da pričekate s konzumiranjem bilo kakve tečnosti posle jela.

Ručak
foto: Printscreen/TikTok/jeremlaura_

Za mnoge strastvene pušače od cigarete posle poslednjeg zalogaja nema lepšeg zadovoljstva. Taj osećaj olakšanja zapravo čini veliku štetu celom organizmu, a posebno probavi, jer cigareta oduzima važnu količinu kiseonika koji je telu potreban da bi se pravilno varila hrana, a telo tada upija mnogo više štetnih materija iz dima cigarete.

Ako vam se žuri, pa posle obroka planirate da se na brzinu istuširate pre izlaska, neće vam prijati provod. Naime, dok se tuširamo toplom vodom temperatura tela će se povećavati i naš organizam će dobijati signale da malo više krvi šalje prema koži, a ne prema želucu kojem je kvalitetan dotok krvi potreban za bolju probavu.

Posle ručka nikako ne bi trebalo da se razbaškarite u krevetu. Dremanjem ćete usporiti proces varenja, a vrlo je moguće da ćete se probuditi sa kiselinom u želucu.

Majke i snajke

48:01

MAJKE I SNAJKE SE04EP96

(Espreso/Srpski portal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.