VELIKA LEGENDA O REFORM TORTI KONAČNO OTKRIVENA: Evo KOJA SRPKINJA ju je IZMISLILA (RECEPT)
Reform torta, Foto: Printscreen/Youtube/Domaći Recepti

zanimljivo

VELIKA LEGENDA O REFORM TORTI KONAČNO OTKRIVENA: Evo KOJA SRPKINJA ju je IZMISLILA (RECEPT)

Legenda o čuvenoj Reform torti se i dan danas prepričava

Objavljeno:

Nekada nijedno slavlje nije moglo da se zamisli a da se na trpezi ne nađe kraljica torti - reform torta. Danas, u eri lakih i brzih torti, čini se da je reform izgubila na popularnosti, jer ko još ima vremena da peče korice, kuva fil... Međutim, reform torta vam je danas kao kada vam se u klubu punom silikonskih devojaka pojavi jedna rasna, prirodna lepotica, ono što se kaže - klasa.

Ne nosi Reform torta tek tako ime kraljice svih torti.

A kao i kod svih velikih stvari, tako se dešava da i ovu tortu prati nekoliko legendi o nastanku. Čak i strani sajtovi pišu o ovom neodoljivom slatkišu pokušavajući da dopru do osnivača recepta.

Reforma torta
foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Do danas je to misterija, ali se zato baziraju svi na imenu. Neki kažu da je donela reformu svojim jedinstvenim ukusom, dok drugi tvrde da ju je napravila partizanka u čast reformi posle II svetskog rata.n

Postoji i podatak da je reform torta kreirana u Francuskoj, za potrebe francuskog kralja Filipa kome su dosadile standardne poslastice toga vremena. Ipak, ni ova priča nije potvrđena.

Reforma torta
foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Sastojci:

Za fil:

  • 14 žumanaca
  • 14 kašika šećera
  • 150 g čokolade
  • 250 g putera

Za koru:

  • 14 belanaca
  • 400 g mlevenih oraha
  • 400 g šećera
  • 4 kašike brašna
Reforma torta
foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Priprema:

Umutite belanca i postepeno dodajte šećer. Zatim dodajte orahe i brašno i lagano promešajte. Pola smese sipajte u pleh koji ste obložili pek papirom i poravnajte. Pecite na 200°C oko 20 minuta. Izvadite koru iz pleha, pokrijte je krpom da se ne suši i stavite drugi pek papir i sipajte preostalu smesu. Opet poravnajte i pecite na 200°C oko 20 minuta. Obe kore presecite na 2 dela. Sve kore pokrijte krpom dok pravite fil. Umutite žumanca sa šećerom i onda ih kuvajte na pari, uz mešanje. Dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Sklonite fil sa šporeta i pokrijte providnom folijom. Kada se ohladi na sobnoj temepraturi dodajte puter sobne temeprature i dobro umutite. Ređajte koru, fil i tako dok ne utrošite. Poslednji red treba da bude fil i ako želite pospite mlevenim orasima.

01:51

DANAS JE SVETSKI DAN KNEDLI, A KURIR OTKRIVA ORIGINALNI RECEPT: Obožavali su ih Tesla i Mocart, a vreme je da ih i vi napravite

(Espreso/ Blic žena/ Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.