NUTRICIONISTKINJA OTKRILA TAJNU -OVAJ DORUČAK TOPI KILOGRAME BEZ DILEME: Bez JEDNE namirnice NE SMETE započeti dan
Doručak, Foto: Pritnscreen

obratite pažnju

NUTRICIONISTKINJA OTKRILA TAJNU -OVAJ DORUČAK TOPI KILOGRAME BEZ DILEME: Bez JEDNE namirnice NE SMETE započeti dan

Postoje namirnice koje ukoliko pojedete ujutru mogu smanjiti rizik od prejedanja u toku dana, doktorka objašnjava kako

Objavljeno:

Proteini graju važnu ulogu u održavanju složenih funkcija našeg tela. Ovi makronutrijenti ne pomažu samo izgradnju mišićnog tkiva, već služe i kao katalizatori enzimskih reakcija, pomažu u održavanju jakog imunog sistema i doprinose ukupnoj ravnoteži zdrave ishrane. Ispostavilo se da da jedna posebna podgrupa, poznata kao "čisti", osnosno nemasni proteini, igra veoma važnu ulogu u mršavljenju i održavanju optimalnog stanja organizma.

Doktorka Meri Sabat za portal "She Finds" ističe da ukoliko su ovi proteini uključeni u jutarnju obrok, i te kako pomažu da se lakše rešimo suvišnih kilograma. Ona je otkrila da su grčki jogurt i jaja najbolje opcije za doručak.

Mlečni proizvodi, Mleko, Jogurt, Sir, Pavlaka
foto: Profimedia

Grčki jogurt

Grčki jogurt je jedna od namirnica koje u poslednje vreme svi nutricionisti preporučuju, i to zbog visokog sadržaja proteina i potencijalnog pozitivnog uticaja na problem sa gojaznošću. Za razliku od običnog jogurta, grčki prolazi kroz proces ceđenja koji uklanja višak surutke, što ga čini gušćim i sa većim sadržajem proteina. Ova gustina proteina ne samo da pomaže u popravljanju i rastu mišića, već obezbeđuje i osećaj sitosti, sprečavajući nas tako da nepotrebno grickamo i prejedamo se.

"Proteini u grčkom jogurtu pomažu u kontroli apetita i produžavaju osećaj sitosti, smanjujući potrebu za preteranim grickanjem. Proteini zahtevaju više energije za varenje i apsorpciju, što može malo da poveća brzinu metabolizma. Adekvatan unos proteina je važan za održavanje mišićne mase, što je ključno prilikom mršavljenja kako bi se osiguralo da gubite masnoću, a ne mišiće“, objašnjava Sabat.

Jaja
foto: Printscreen/Youtube/JednostavnoUkusno

Jaja

Jaja su takođe poznata po visokom sadržaju proteina, a isto tako se preporučuju u dijetama (tačnije belance) za gubitak težine. Prepuna su esencijalnih aminokiselina, odličan su izvor proteina koji podržava održavanje i rast mišića. I ona, kao i grčki jogurt, spadaju u namirnice koje ubrzavaju osećaj sitosti.

Sabat kaže da su ključni faktori zašto su jaja koristan protein ujutru zbog njihove sposobnosti da kontrolišu apetit i gustinu hranljivih materija.

"Jaja sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su telu potrebne za različite funkcije, uključujući održavanje mišićne mase i regeneraciju tkiva. Proteini i masti u jajima mogu da pomognu u regulisanju hormona gladi, što olakšava kontrolu porcija i unosa kalorija. U odnosu na njihovu kalorijsku vrednost, jaja obezbeđuju telu značajnu količinu hranljivih materija."

Zaključak dr Sabat jeste da je uloga "čistih" proteina za mršavljenje i uopšteno zdravstveno blagostanje nesporna. I grčki jogurt i jaja su se pojavili kao odličan izbor za jutarnji obrok zbog visokog sadržaja proteina, blagotvornog uticaja na izgradnju mišića i svojstava koja regulišu apetit. Ukoliko ove namirnice bogate hranljivim materijama uključite u svoju jutarnju ishranu, ne samo da obezbeđujete telu esencijalne aminokiseline, već ćete tokom dana bolje kontrolisati glad i podstaći metabolizam.

PREHLAĐENI STE DUŽE NEGO INAČE? JAVITE SE LEKARU, POD HITNO! Doktorka Kolundžić objašnjava da bi ovo mogla da bude PRAVA DIJAGNOZA:

02:52

PREHLAĐENI STE DUŽE NEGO INAČE? JAVITE SE LEKARU, POD HITNO! Doktorka Kolundžić objašnjava da bi ovo mogla da bude PRAVA DIJAGNOZA

(Espreso/ MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.