DIJETA "10 POSTO" SKIDA VIŠAK KILOGRAMA ZA SAMO 3 NEDELJE: Nutricionisti je OBOŽAVAJU iz SAMO JEDNOG RAZLOGA
Voće, Foto: Printscreen

zdravo

DIJETA "10 POSTO" SKIDA VIŠAK KILOGRAMA ZA SAMO 3 NEDELJE: Nutricionisti je OBOŽAVAJU iz SAMO JEDNOG RAZLOGA

Možda 10 odsto manje težine nije konačna težina koju biste želeli, ali ova dijeta predstavlja zdrav, kvalitetan i dugoročan proces mršavljenja

Objavljeno:

Ako se borite sa tvrdoglavim viškom i zaista želite da promenite loše navike i da smršate na zdrav način, možda je dijeta od 10 odsto upravo ono što vam treba.

Ovaj princip ishrane je poslednjih meseci postao viralan upravo zato što se zasniva na preporukama nutricionista i lekara da svaki gubitak težine veći od 10 odsto telesne težine jednostavno nije zdrav. Možda 10 odsto manje težine nije konačna težina koju biste želeli, ali ova dijeta predstavlja zdrav, kvalitetan i dugoročan proces mršavljenja.

Ishrana, Zdravlje
foto: Profimedia

Kako znate koliko hrane treba da jedete tokom dana? Jednostavno rečeno, možete potrošiti 25 kalorija za svaki kilogram telesne težine. Tako, na primer, ako imate 85 kilograma, trebalo bi da izgubite 8,5 kilograma za 3 nedelje koristeći ovaj režim. Izgubiti više od toga za mesec dana bio bi šok za telo. Takav gubitak težine je sporiji od rigoroznih dijeta, ali svakako bolji i zdraviji.

Dijeta 10 posto iskustva i rezultati

Ono što sve čitaoce najviše zanima jeste da li se uopšte vredi truditi i kakva su iskustva sa desetoprocentnom dijetom. Na osnovu onoga što smo saznali na forumima i na osnovu razmene iskustava sa onima koji su probali, možemo potvrditi da su pozitivni i da je na ovaj način moguće smršati. Da li će to biti 10 odsto zavisi od toga koliko ste bili disciplinovani. U svakom slučaju, rezultati su vidljivi, a iskustva pozitivna, čak i kada se brojke ne poklapaju sa planovima. Samim prelaskom na ovaj način ishrane izgubićete dosta tečnosti iz organizma u roku od nedelju dana, a to već može doneti 2 kilograma manje.

Iskustva onih koji su vodili dnevnik ishrane govore i da su tek tada videli koliko su zapravo kalorija uneli u toku dana uz povremene grickalice, čašu gaziranog pića i slično, ne pridajući tome nikakav značaj. Rezultat dijete od 10 posto nije dramatičan gubitak težine za kratko vreme. Cilj je da za 3 nedelje vidite koliko ste jeli, koliko bi trebalo da jedete i koju hranu izabrati i izbegavati. I verujte nam, biće vam vrlo, vrlo jasno. Videćete to po svom izgledu na kraju.

Ishrana
foto: Promo

Raspored namirnica po danima

Prva nedelja:

1. dan: povrće po vašem izboru, neograničeno. Može se jesti na različite načine – kuvano, sirovo, dinstano, u salatama, čorbi itd. 2. dan: kuvano meso po izboru. 3. dan: pirinač ili kačamak (oba samo malo posoljena). 4. dan: mlečni dan (jedu se svi nemasni mlečni proizvodi, osim voćnih jogurta). 5. dan: dan jaja (na bilo koji način se jedu samo jaja). 6. dan: voćni dan (jede se voće po izboru). 7. dan: proteinski dan (jedite meso ili ribu po vašem izboru).

Druga nedelja:

1. dan: povrće po izboru i kuvano meso. Može se jesti na različite načine – kuvano, sirovo, dinstano, u salatama, čorbi itd. 2. dan: meso sa povrćem. 3. dan: pirinač sa povrćem. 4. dan: mlečni dan (pored mlečnih proizvoda sada se mogu dodati i prilozi: jaja, salata ili voće). 5. dan: dan jaja (kao prilog može poslužiti salata, voće ili jogurt). 6. dan: voćni dan (jede se voće po izboru, može biti sveže, u obliku salate ili kompota). 7. dan: proteinski dan (jedite meso sa grila ili ribu po izboru).

Treća nedelja: Treća nedelja je ista kao i prva nedelja. Nakon tri nedelje ovog plana ishrane, vaš gubitak će biti 10% vaše početne težine.

Pravila dijete

Tokom ove dijetemožete piti kafu ili čaj bez šećera (može da prođe zaslađivač). Od ulja samo hladno ceđeno maslinovo ulje. Preporučuje se minimalan unos soli, a dozvoljeni su i biljni začini. Ne koriste se prskalice i hleb nije dozvoljen. Jedite obroke kada imate vremena za njih. Zaboravite da jedete ispred televizora, kompjutera, u žurbi... Jedite obroke polako, u malim zalogajima i temeljno žvačite. Potrebno je dvadesetak minuta da stomak primi signal sitosti i zato lagana dijeta doprinosi da se jede znatno manje hrane, čime se kontroliše apetit. Uključite najmanje 30 minuta lagane vežbe u svoju dnevnu rutinu, svaki dan. Ne preterujte sa čestim merenjima i zato se savetuje da stanete na vagu tek kada završite sa dijetom. Vodite dnevnik mršavljenja – statistika je pokazala da osobe na dijeti koje vode onlajn dnevnik gube u proseku 7 kg više od onih koje to ne čine.

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život:

02:32

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život

(Espreso/ Sensa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.