OVOG DEČAKA JE CELA SRBIJA ZNALA IZ FILMA "TITO I JA": Danas ima 41 godinu i NE BISTE GA PREPOZNALI NI ZA 3 ŽIVOTA
Dimitrije, Foto: Printscreen/jutjub/mijobg

sećate li se

OVOG DEČAKA JE CELA SRBIJA ZNALA IZ FILMA "TITO I JA": Danas ima 41 godinu i NE BISTE GA PREPOZNALI NI ZA 3 ŽIVOTA

Godine 2003. glumi u ostvarenju Slobodana Šijana "Siroti mali hrčki", 2005. u "Jug jugoistok" Milutina Petrovića, 2006. "A3 – Rock'n'Roll uzvraća udarac" Srđana Dragojevića, ,"Zoni mrtvih" Milana Konjevića i Milana Todorovića i 2011. "Paradi" Srđana Dragojevića.

Objavljeno: 14:58h

Legendarno jugoslovensko ostvarenje donelo mu je ogromnu popularnost i prvi honorar

- Jel tvoj matori oduvek bio sljakator? - Ma jok, bio nekoliko godina u ćorki, pa ne moze da nađe posao u struci. - A gde je bio, u CZ-u? - Ma ne... Negde na moru.

Retko ko da neće prepoznati sentencu iz filma koji je na najslikovitije prikazao vreme komunizma i sveopšteg ludila i pokorništva vrhovnom vođi naš lepe Juge. Glumac koga svi znamo kao malog Zorana je na majstorski način dočarao u filmu "Tito i ja" život jednog đaka koji po prvi put misli svojom glavom u epohi kolektivizma pedesetih godina 20. veka u Jugoslaviji, što nije bilo nimalo lako i može se reći da je bilo i buntovnički.

Ime tog dečaka je Dimitrije Vojinov. Iako ga danas nema toliko u medijima, on je i te kako prisutan u filmskom svetu.

Mita Vojnov je rođen u Beogradu, 29. avgust 1981. On je srpski dramaturg, scenarista, glumac i filmski kritičar.

Dimitrije Vojnov
foto: Nebojša Mandić

Vojnova filmska publika upoznaje u ostvarenju Gorana Markovića ,"Tito i ja". Tada je imao 11 godina i za ulogu Zorana dobio je prvi honorar. Slede ostvarenja ,"Prvi put s ocem na jutrenje" Dejana Ćorkovića, ,"Vizantijsko plavo" Dragana Marinkovića i serija "Broz i ja". Nastupa pauza od sedam godina, da bi se 2000, 2002. i 2003. godine vraćao glumi, ovoga puta u kratkometražnim filmovima ,"Oštrica brijača" Nedeljka Kovačića, "Zapečen" Ivana Petrovića, "Do poslednjeg kolokvijuma" Koste Đorđevića i "Gotovo mitski" Mine Đukić.

Godine 2003. glumi u ostvarenju Slobodana Šijana "Siroti mali hrčki", 2005. u "Jug jugoistok" Milutina Petrovića, 2006. "A3 – Rock'n'Roll uzvraća udarac" Srđana Dragojevića, ,"Zoni mrtvih" Milana Konjevića i Milana Todorovića i 2011. "Paradi" Srđana Dragojevića.

U Beogradu je diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti kao student generacije. Uporedo sa glumom, od 2002. godine počinje da radi kao scenarista. Potpisuje priče za ostvarenja "Još ne sviće rujna zora", "Aurora", "Podijum", "Noć uz video", "Do poslednjeg kolokvijuma", ",A3 – Rock'n'Roll uzvraća udarac", "Šesto čulo", "Šišanje", "Doktor Rej i đavoli", "Montevideo, vidimo se!", "Montevideo, Bog te video", "Mali Budo", "Jesen samuraja", "Žigosani u reketu", ,"Mališan", "Državni službenik" i još mnoge.

Urednik je filmskog bloga "Doba nevinosti", koji je posvećen kritici i praćenju srpskog filma.

Vojnov kaže da, kako vreme odmiče, ima sve manje strpljenja za ljude koji su "upadljivo manje zainteresovani za zadatak na kojem radimo, a sve teže podnosim i saradnike od kojih ne mogu da dobijem sličnu energiju onoj koju ja ulažem".

Dimitrije Vojnov
foto: Nebojša Mandić

Njegovo prvo pojavljivanje na platnu ostavilo je ogroman trag i usmerilo njegovu karijeru. Kaže da se taj fil urezao u njegovo pamćenje, jer je tada zaradio prvi honorar:

- Sećam se. Bio je to honorar za film "Tito i ja". Kupio sam jedno veliko vozilo za G.I. Joe vojnike. Imam ga i danas. Oni nikada ne izlaze iz mode…

Mita se danas promenio i retko ko da zna da je ovaj danas popularan i uspešan glumac naša srca osvojio još kao 11-godišnjag 90-god. prošlog veka.

Legenda našeg glumišta sada ima 41 godinu, a uloga koju je odigrao je zauvek obeležila njegov život. Ipak, on se nikada više nije vratio u svet glume, a kako kaže to sam nije želeo.

Foto: Youtube printscreen/Slobodna Televizija

"U toj ulozi video sam zabavnu vanškolsku aktivnost. Ni pre ni posle toga nisam imao nameru da se posvetim glumi. Mislim da bi to bila velika greška. Smatram da bih izrastao u vrlo lošeg glumca. - rekao je u jednoj emisiji davno.

01:08

Producent i glumac Nedeljko Bajić o tome kako je dobio ime, slučajni susret u Sarajevu

(Espreso/srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.