STRUČNJACI OTKRILI DA PSI VIŠE VOLE SVOJE ŽENSKE VLASNIKE: Razlog je JAKO ČUDAN, retko ko bi POMISLIO BAŠ na TO
Žena i pas, Foto: Profimedia

SAZNAJTE

STRUČNJACI OTKRILI DA PSI VIŠE VOLE SVOJE ŽENSKE VLASNIKE: Razlog je JAKO ČUDAN, retko ko bi POMISLIO BAŠ na TO

Jedno istraživanje je otkrilo da psi češće slušaju svoje ženske vlasnike zbog načina na koji im se obraćaju

Objavljeno:

Ovo istraživanje je identifikovalo da glas koji se koristi kada se razgovara sa malim detetom, koji ima ograničenu jezičku kompetenciju, često da bi se privukla njegova pažnja, takođe podjednako dobro deluje i na kućne ljubimce. Ovo otkriće potiče iz novog istraživanja objavljenog u časopisu Communications Biology, gde su istraživači sa Univerziteta Ettveš Lorand u Mađarskoj analizirali mozgove obučenih pasa.

Pas
foto: Profimedia

Tokom skeniranja mozga pasa, istraživači su primetili sličnosti između mozga pasa i mozga dece u odnosu na obradu govora sa preteranim intonacijama, koji često nazivamo "bebi govor". Ovaj blesavi govor usmeren prema novorođenčadi ima ključnu ulogu u kognitivnom, društvenom i jezičkom razvoju dece, a mađarski istraživači su želeli da saznaju da li se isto odnosi i na pse.

Studija je pokazala da su slušne oblasti u mozgu pasa reagovale više na govor koji je bio usmeren ka njima i koji je podsećao na govor upućen bebama i maloj deci. Osim toga, istraživanje je iznenađujuće pokazalo da su mozgovi pasa reagovali više kada su govornici bili žene. Ova studija predstavlja prvi dokaz da psi zaista reaguju na način na koji ljudi komuniciraju sa njima, pružajući dublji uvid u mentalne procese pasa u vezi sa ljudskom komunikacijom.

00:09

Pas u kolima u Zemunu

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.