OVO VOĆE IMA 74 KALORIJE NA 100 GRAMA I TEŠKO ĆETE NAĆI ZDRAVIJE OD NJEGA: Doktori tvrde da ga jedete ŠTO ČEŠĆE
Ilustracija, Foto: Aleksa Petrović

paŽnja

OVO VOĆE IMA 74 KALORIJE NA 100 GRAMA I TEŠKO ĆETE NAĆI ZDRAVIJE OD NJEGA: Doktori tvrde da ga jedete ŠTO ČEŠĆE

Mogu se jesti sveže ili sušene, a 100 grama ovog voća sadrži samo 74 kalorije. Sveže smokve sadrže karotene, tanine, lutein, hlorogensku kiselinu i vitamine A, E i K

Objavljeno: 12:51h

Smokve spadaju u grupu najzdravijih vrsta voća jer obiluju zdravim fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima neophodnim za pravilno i nesmetano funkcionisanje organizma.

Mogu se jesti sveže ili sušene, a 100 grama ovog voća sadrži samo 74 kalorije. Sveže smokve sadrže karotene, tanine, lutein, hlorogensku kiselinu i vitamine A, E i K.

S obzirom da sadrži brojne fitonutrijente, vitamine i antioksidante, smokva je jedno od najzdravijih mediteranskih voća. Osim što je ukusan, ima i zdravstvene prednosti, zbog čega dijetetičari preporučuju da ga jedete što je moguće češće, posebno kada je sezona, piše VebMD.

Smokve
foto: Profimedia

Snižava krvni pritisak i podstiče gubitak težine Visok krvni pritisak, takođe poznat kao hipertenzija, može dovesti do komplikacija kao što su bolesti srca i moždani udar. Jedan faktor koji dovodi do visokog krvnog pritiska je neravnoteža kalcijuma uzrokovana konzumiranjem previše natrijuma i premalo kalcijuma kroz ishranu.

Upravo zbog toga su smokve odlična hrana bogata kalcijumom i može pomoći u ispravljanju ovog disbalansa. U međuvremenu, visok sadržaj vlakana u smokvama može pomoći u uklanjanju viška natrijuma iz tela i takođe može podstaći gubitak težine.

Jača imunitet Problemi sa varenjem kod ljudi i kako oni variraju, objašnjavaju lekari, od zatvora, grčeva, nadimanja, pa sve do dijareje. Bez obzira na problem, kaže se da jedenje smokava pomaže zahvaljujući visokom sadržaju vlakana.

02:39

BILI SMO NA NAJSKROMNIJEM DOČEKU U STILU NAŠIH PREDAKA: Proslava pored ognjišta, uz smokve i orahe (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.