OTKRIVAMO ŠTA SU POVREDE BUBREGA KOJE JE ZADOBIO BORIŠA SIMANIĆ: Ovaj SIMPTOM se vidi GOLIM OKOM
Boriša Simanić, Foto: Starsport

zdravlje

OTKRIVAMO ŠTA SU POVREDE BUBREGA KOJE JE ZADOBIO BORIŠA SIMANIĆ: Ovaj SIMPTOM se vidi GOLIM OKOM

Povrede bubrega predstavljaju povrede tkiva bubrega koje mogu da budu udružene sa poremaćejem funkcije bubrega

Objavljeno:

Košarkaš Boriša Simanić je na utakmici protiv Južnog Sudana na Svetskom prvenstvu zadobio jak udarac u bočnu stranu stomaka. Kako se ispostavilo, došlo je do teške povrede bubrega i sportista je imao dve operacije, a jedan bubreg mu je odstranjen.

Donosimo vam šta su to povrede bubrega, kako se manifestuju i koji su simptomi.

Šta su povrede bubrega?

Povrede bubrega predstavljaju povrede tkiva bubrega koje mogu da budu udružene sa poremaćejem funkcije bubrega. Povrede bubrega mogu da budu renalne laceracije (cepanje tkiva), renalne kontuzije i povrede kvnih sudova bubrega.

Uzroci nastanka povreda bubrega mogu da budu dejstvo sile na predeo ledja (posebno na deo bubrežnih loža), prilikom udaraca, saobraćajnih nesreća. sportskih aktivnosti i padova, povreda vatrnim oružjem, povrede hladnim oružjem, jatrogeno (prilikom litotripsije, uzimanje biopsije, prilikom operativnih zahvata).

Bubreg, Bubrezi
foto: Profimedia

Statistički podaci pokazuju da se najčešće povrede bubrega dešavaju zbog dejstva tupe sile na predeo ledja. Povrede bubrega se javljaju kao 3% svih povreda, a javljaju se kod svakog desetog pacijenta sa povredama trbuha bilo kog uzroka.

Kako se manifestuju povrede bubrega?

Simptomi i znaci povreda bubrega mogu da budu

prisustvo krvi u urinu (hematurija) koje može biti vidljivo okom, ali i mikroskopsko

bol u predelu ledja

prisustvo hematoma u predelu ledja

moguća je pojava simptoma i zmakova peritonitisa

postoje simptomi i znaci udruženih povreda ostalih organa trbušne duplje

Kako se postavlja dijagnoza povreda bubrega?

Anamneza sa kliničkom slikom i objektivnim pregledom može da pomogne da se posumnja na povrede bubrega, ali je uvek potrebno načiniti i dopunske preglede.

bubrezi
foto: Profimedia

Laboratorijski pregledi urina mogu da pokažu prisustvo krvi. Iako najveći broja pacijenata ima evidentno, makroskopsko prisustvo krvi vidljivo okom, odredjeni broja pacijenata ima mikroskopsku hematuriju

Od dopunskih analiza i snimanja može se načiniti ultrazvučni pregled trbuha, skener (kompjuterizovana tomografija), intravenska pijelografija i angiografija (snimanje krvnih sudova ubrizgavanjem kontrastnog sredstva) koji potvrdjuju dijagnozu i omogućavaju da se ustanovi tip povrede bubrežnog tkiva.

Kako se leče povrede bubrega?

Kod relativno mirne kliničke slike povrede bubrega uzrokovane tupom silom, može doći u obzir samo praćenja stanja i konzervativni tretman. Kod pojave segmentnih krvarenja, dolazi u obzir embolizacija krvnih sudova koja najčešće rešava problem.

Ukoliko konzervativno lečenje ne urodi plodom, mora se pribeći operativnom lečenju koje podrazumeva kontrolu krvarenja i maksimalno očuvanje bubrežnog tkiva (ako je moguće).

Na žalost, kod nekontrolisanog krvarenja, raskomadanog tkiva i multiplih povreda, mora se načiniti nefretktomija (hirurško ordstanjivanje burega).

UTICAJ VREMENA NA ZDRAVLJE

02:34

UTICAJ VREMENA NA ZDRAVLJE

(Espreso/Simptomi.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.