JEDETE OVO OD RANOG JUTRA, A NE ZNATE DA SABOTIRATE SVOJ IMUNITET: U sezoni PREHLADA morate izbegavati OVO
Doručak, Foto: Printscreen YouTube/Restoran Lovački dom Valjevo

vodite računa

JEDETE OVO OD RANOG JUTRA, A NE ZNATE DA SABOTIRATE SVOJ IMUNITET: U sezoni PREHLADA morate izbegavati OVO

Ishrana utiče na naš imunitet, hteli mi to ili ne, zato bi trebalo da ponekad povedemo računa o tome šta jedemo

Objavljeno:

Da li znate da ponekad svoj imunitet nesvesno sabotirate? To se posebno odnosi na namirnice koje unosite, a zbog kojih ste kasnije podložniji sezonskim obolenjima.

Pogotovo je važno kako započinjete vaš dan. Ukoliko to činite unosom ključnih hranjivih materija dajete važnu podršku imunološkom sistemu, kaže dijetetičarka Lisa Mosković.

A ono što je važno prema njenom mišljenju je da damo prioritet raznim grupama hrane, uključujući proteine, ugljene hidrate, hranu bogatu vlaknima i protivupalnim mastima.

Ovsene pahuljice, Doručak
foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

S druge strane, izostavljanje tih skupina hrane može da oslabi imunitet i da ima druge negativne posledice na celokupno zdravlje.

- Bilo koja kombinacija dodatih šećera i zasićenih masti, uključujući peciva, slatke žitarice ili prerađeno meso, može dovesti do iznenadnih promena energije, apetita, smanjene koncentracije, pa čak i promena raspoloženja tokom celog dana - ističe Mosković.

Za zdrav imunološki sistem savetuje da se ne oslanjate na hranu s visokim sadržajem šećera ili masnu hranu.

- U redu je povremeno uživati u mafinu ili slanini, ali ako želite svoje telo da zadržite jakim, neka doručak ipak bude nešto hranjiviji - zaključila je.

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život:

02:32

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život

(Espreso/ 24 sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.