OVO JELO JE CELA JUGOSLAVIJA OBOŽAVALA ZBOG TITA: To je bilo njegovo OMILJENO JELO, pa su ga i ostali ZAVOLELI
Štrukle, Foto: Printecsreen YouTube/Suzana Kvesić

recept

OVO JELO JE CELA JUGOSLAVIJA OBOŽAVALA ZBOG TITA: To je bilo njegovo OMILJENO JELO, pa su ga i ostali ZAVOLELI

Poznat kao gurman, teško je odolevao dobroj hrani

Objavljeno:

Opšte je poznato da je pokojni doživotni predsednik nekadašnje SFR Jugoslavije bio veliki gurman. Josip Broz Tito voleo je dobro da pojede, kako slano, tako i slatko.

Jedno od njegovih omiljenih jela bile su zagorske štrukle, a ako pitate Zagorce, ubedljivo najbolja slana i slatka poslastica su upravo one jer dolaze u obe varijante. A kako je i on rođen u Zagorju, onda nije ni čudna ljubav prema štruklama.

A kako bismo vam ukratko opisali ovo jelo, pa kao najsočniju pitu sa sirom koju možete da zamislite.

Štrukle, Zagorske štrukle
foto: Printecsreen YouTube/Suzana Kvesić

U Srbiji se danas štrukle skoro i ne prave, mada se prave razne vrste pita od vučenog testa.

Kako smo čuli i dalje postoje na meniju jednog starog restorana u Beogradu i to baš onakve kakve je Tito svojevremeno jeo.

A ovako se prave zagorske štrukle.

Sastojci:

Testo:

250 g oštrog brašna

250 g glatkog brašna

1 jaje

0,5 dcl ulja

3 dcl vode

so

Štrukle, Zagorske štrukle
foto: Printecsreen YouTube/Suzana Kvesić

Nadev:

75 dkg svežeg kravljeg sira

2 jaja

so

Preliv:

1/2 l pavlake za kuvanje

Priprema:

Zamesite testo od navedenih sastojaka da dobijete žilavo, vodeno vučeno testo. Podelite ga na pola, te kugle testa premažite uljem i ostavite da odstoje nekih 30 minuta.

Na veliki stolnjak pospite malo brašna i na njemu razvucite testo.

Pomešajte sir, jaja i so, pa ovaj nadev nanesite na donji deo razvučenog testa. Potim testo urolajte, kao u štrudlu, počevši od sira prema kraju testa.

Potom testo podelite na komade žaljene veličine režući ih ivicom tankog tanjira, kako se nekad i seklo, a možete i nekim prigodnim kuhinjskim alatom.

U lonac stavite vodu, so i kašiku ulja. Kada voda provri, u nju stavite izrezane štrukle. Nakon što voda ponovno provri kuvajte ih oko 3 minuta.

Kuvane štrukle izvadite u namašćenu vatrostalnu posudu i zalijte pavlakom za kuvanje.

Pecite ih dok im se kora ne postane zlatna.

Majke i snajke

48:01

MAJKE I SNAJKE SE04EP96

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.