MARŠAL JE BIO PRAVI GURMAN ALI SAMO 1 JELO JE MOGAO DA JEDE SVAKI DAN: Titov lični kuvar često mu je pravio BAŠ OVO
Josip Broz Tito, Foto: A2227 Heinrich Sanden / DPA / Profimedia

otkrijte

MARŠAL JE BIO PRAVI GURMAN ALI SAMO 1 JELO JE MOGAO DA JEDE SVAKI DAN: Titov lični kuvar često mu je pravio BAŠ OVO

Predsednik Josip Broz Tito je bio veliki gurman, te je njegov kuvar Mića izmislio preko 200 jela samo kako bi mu udovoljio, između ostalog i poznatu karađorđevu šniclu.

Objavljeno:

Josip Broz Tito je bio predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije od 1953. do 1980. godine. Rođen je 7. maja 1892. godine u Kumrovecu, a preminuo 4. maja 1980. godine u Ljubljani.

Na čelu Komunističke partije Tito je bio u razdoblju od 1937. do 1980. U tom periodu postao je i vrhovni komandant Oružanih snaga SFRJ, a ostaće upamćen kao i jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih.

Doživotni predsednik i maršal Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije je bio veliki gurman, dosta stvari je obožavao da jede ali prema njegovom ličnom kuvaru Milovanu Mići Stojanoviću zagorski štrukli mu je omiljeno jelo.

Sastojci:

Testo:

  • 500gr mekog brašna
  • kašičica soli
  • 2 dl vode
  • kašika ulja
  • kašika sirćeta

Nadev:

  • 500gr sira
  • 200gr kisele pavlake
  • 3 jajeta
  • 200gr kisele pavlake i jedno jaje za prelivanje

Priprema:

Od navedenih sastojaka umesiti srednje mekano testo. Premazati ga uljem, pokriti najlonom i ostaviti na toplom mestu da se odmara najmanje pola sata.

Potom na pobrašnjenom stolnjaku razviti tanku koru. Premazati nadevom od sira, pavlake, jaja i malo soli, pa pažljivo, uz pomoć stolnjaka uviti u štrudlu. Tanjirićem seći komade željene veličine, pa ređati u nauljen pleh. Štrukle se seku tanjirom, da bi se testo slepilo, što će sprečiti nadev da iscuri.

Umutiti pavlaku i jaje, pa preliti preko štrukli. Peći na 180-200 stepeni oko pola sata, dok ne porumene. Po želji, sirove štrukle se mogu kratko prokuvati u kipućoj posoljenoj vodi, pa ređati u pleh i zapeći.

02:27

DEDA BRANKO PREŽIVEO II SVETSKI RAT I SAHRANIO 15 GODINA MLAĐU ŽENU! Sad je najstariji Sremac i otkriva recept za dugovečnost

(Espreso/mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.