DOKTORKA OTKRILA KOJE POSUDE ZA KUVANJE ONA NIKADA NE KORISTI: Mogu biti OPASNE po ZDRAVLJE, evo i ZAŠTO
Foto: Printscreen Youtube

pažnja!

DOKTORKA OTKRILA KOJE POSUDE ZA KUVANJE ONA NIKADA NE KORISTI: Mogu biti OPASNE po ZDRAVLJE, evo i ZAŠTO

Lekari nekada znaju najbolje zašto neke stvari prosto treba da bacite

Objavljeno:

Doktorka Punam Desai, ugledna lekarka iz SAD-a, nedavno je putem svog Instagrama upozorila na potencijalnu opasnost od kuvanja u tiganjima s oštećenim premazom ili ogrebotinama. Dr. Desai ističe da takva praksa može uzrokovati ozbiljnu štetu zdravlju, jer se u hrani mogu naći milioni sitnih čestica plastike.

Ova zabrinjavajuća tvrdnja bazirana je na istraživanju sprovedenom na Univerzitetu Newcastle i Flinders, koje je otkrilo da izgrebani nelepljivi premazi na tiganjima mogu osloboditi do 2,3 miliona čestica mikroplastike.

„Ja sam lekarka, a ovo su posude za kuvanje koje ne koristim: Izgrebane ili oštećene, neprijanjajuće posude za kuvanje mogu u našu hranu uneti milione čestica mikroplastike“, upozorila je dr. Desai putem svog Instagram profila.

Jako loše utiče na organizam

Dr. Desai takođe savetuje izbegavanje korišćenja oštećenih keramičkih posuda, ističući da izgrebani keramički premazi često sadrže sloj aluminijuma koji može da prodre u hranu.

„Oštećeni keramički tiganji obično imaju sloj aluminijuma koji može da prodre u hranu, zato, ako je tiganj neprianjajuć ili keramički i oštećen, obično ga bacim“, objasnila je.

Umesto toga, preporučuje upotrebu tiganja od nerđajućeg čelika ili levanog gvožđa.

Ovo upozorenje dolazi nakon što je grupa australijskih naučnika u oktobru 2022. otkrila milione plastičnih čestica koje su ispuštene iz oštećenih posuda, naglašavajući potrebu za daljim istraživanjem mikroplastike u svakodnevnom kuvanju.

DA LI JE 42 MINUTA DOVOLJNO ZA PRIPREMU ĐUVEČA? Ne propustite danas kuvanje sa porodicom Maričević:

00:52

DA LI JE 42 MINUTA DOVOLJNO ZA PRIPREMU ĐUVEČA? Ne propustite danas kuvanje sa porodicom Maričević

(Espreso/ Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.