OVO DRVO IZGLEDA OBIČNO, ALI ZA GRAM MOŽETE DOBITI ČITAVO BOGATSTVO: Vredi više od BILO KOJE NOVČANICE (FOTO)
Drvo, Foto: Prinstcreen

paŽnja

OVO DRVO IZGLEDA OBIČNO, ALI ZA GRAM MOŽETE DOBITI ČITAVO BOGATSTVO: Vredi više od BILO KOJE NOVČANICE (FOTO)

Parazitska Phialophora je plesan zaslužna za stvaranje drva agara, srži drveta akvilarije.

Objavljeno:

Kynam je retka vrsta agar drveta, koja se koristi u industriji parfema i tamjana zbog svog jakog mirisa. Jedan gram kinama ili kako ga zovu agar drvo, može se prodati i za 10.000 dolara. Što ga čini najskupljim drvetom na planeti, a ujedno i jednim od najskupljih prirodnih materijala.

Hiljadama godina ovo drvo, važan je deo japanske, kineske, indijske, arapske kulture.

Srž drveta je bez mirisa i blede je boje, ali u određenim uslovima drvo proizvodi vrstu tamne smole koja stvara agar drvo. Postojale su razne teorije, da vrste stresa, poput udara groma, napada mrava ili pčela, pa čak i oštećenja velikih životinja dovedu do stvaranja agar drveta.

Parazitska Phialophora je plesan zaslužna za stvaranje drva agara, srži drveta akvilarije.

D
foto: Prinstcreen

Ovo drvo sa smolom ima snažan, prepoznatljiv miris koji se koristi i kao tamjan i kao esencija za skupe parfeme.

Ljudi su naučili kako da zaraze drveće akvilarije plesni kako bi stimulisali stvaranje agar drveta, a sada postoje plantaže u raznim azijskim zemljama. Drvo sa plantaže se bere samo nekoliko godina nakon infekcije, dok visokokvalitetno divlje agarvo može biti staro nekoliko stotina godina, što daje visoku cenu. To je najređe drvo na zemlji. Ređe je od titanijuma, uranijuma, platine, dijamanta!

Pošto je šumsko drvo agar tako retko i dragoceno, stabla divlje akvilerije postaju retka pojava širom Azije. Jedini način da se pronađe agarovo drvo, srušiti i otvoriti drvo, divlji primerci postali su retkost.

Veruje se da 200 godina staro drvo u kambodžanskom hramu Vat Bang Kradan jednog dana proizvodi kinam, a japanski kupci su svojevremeno ponudili monasima 23 miliona dolara za to. Oni su to odbili, a u blizini se sada nalazi vojna ispostava čija je glavna svrha čuvanje drveta akvilerije.

01:10

DRVO STARO 150 GODINA NASTRADALO TOKOM OLUJE U NOVOM SADU Kurir istražuje na terenu: Doneta odluka, PODELIĆE SE 250 MILIONA!

(Espreso/Ns Uživo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.