PROFESORKA OTKRILA KAKO RODITELJI UBIJAJU MOTIVACIJU KOD DECE: Zbog ovoga imaju LOŠE OCENE u školi
Dete, Foto: MANDY GODBEHEAR / Alamy / Alamy / Profimedia

obratite pažnju

PROFESORKA OTKRILA KAKO RODITELJI UBIJAJU MOTIVACIJU KOD DECE: Zbog ovoga imaju LOŠE OCENE u školi

Važno je unapred pripremiti decu za školu, objasniti im značaj i važnost sticanja novih veština i znanja

Objavljeno:

Kako motivisati dete na učenje? Kako ga pospešiti da proširi znanje? Iskusna profesorka, pedago i psiholog iz Rusije Elma Razumnaja poručuje kako to nije nimalo lagan zadatak i kako će roditeljima u prvom redu biti potrebno puno strpljenja i međusobnog poverenja.

Važno je unapred pripremiti decu za školu, objasniti im značaj i važnost sticanja novih veština i znanja. Poteškoće na nastavi najčešće doživljavaju učenici prvog razreda, jer dete tada mora prebroditi činjenicu da se nalazi u novom okruženju, da su pred njim novi zahtevi, izmenjena dnevna rutina, odgovornost…

dete
foto: Roman Lacheev / Alamy / Alamy / Profimedia

A tu su i roditelji koji često nesvesno sabotiraju obrazovanje deteta. Evo kako…

1. Prisiljavate dete na učenje. 2. Stalno pričate o školi, nemate drugih tema s detetom. Preopterećenost informacijama pred polazak u školu doprinosi nastanku straha od škole i anksioznosti 3. Dajete mališanu koji je prvačić puno nepotrebnih informacija. Dodatna i nepotrebna priprema u vidu privatnih časova može dovesti do činjenice da će detetu jednostavno biti dosadno za vreme nastave 4. Upoređujete ga sa drugom decom. Ovo je put do razvoja kompleksa, pa čak i agresije. Vaše dete vam uvek treba biti najpametnije, najhrabrije i najbolje. Komparacija sa drugima smanjuje motivaciju za učenje 5. Život deteta se vrti isključivo oko škole 6. Grdite ga za loše ocene. Govorite mu kako je važno da stiče znanje i veštine, ali uvek u prvi plan ističete da MORA imati sve petice 7. Radite domaće zadatke umesto školarca 8. Govorite fraze zbog kojih se dete oseća loše - "Naljutićeš roditelje, ako dobiješ lošu ocenu", "Nećeš moći da se igraš, ukoliko ne naučiš to danas" i slično.

Majke i snajke

48:01

MAJKE I SNAJKE SE04EP96

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.