recept
JEDNOSTAVAN, LETNJI KOLAČ KOJI SE TOPI U USTIMA: Španski specijalitet koji će SRBI OBOŽAVATI
Ako volite kolače sa karamelom, onda je rožada pravi recept za vas
Rožada je u stvari flan, popularan španski desert. Pravi se u celom svetu, a svako ima neki svoj recept koji ga razlikuje. Osnovni sastojci za ovaj kremasti desert su jaja, mleko, šećer (može i kondenzovano mleko), a svaka domaćica dodaje i neki sastojak koji ovu poslasticu izdvaja od drugih.
U nekim zemljama to je vanila, negde rum, limun, pomorandža... Ovaj kolač je neverovatno ukusan kako god da ga zovete, rožada ili flan.
Sastojci:
5 jaja
1 kesica vanilin šećera
5 kašika šećera
1/2 kašike brašna
500 ml mleka
1 kašičica ruma
Za karamel:
5 kašika šećera
Prirpema:
Penasto umutite jaja, šećer i vanilin šećer. Zatim dodajte prosejano brašno, rum i sipajte mleko. Lagano promešajte. U šerpu sipajte šećer i ostavite da se karamelizuje. Karamel krem sipajte u vatrostalnu posudu, a preko njega sipajte fil sa jajima.
U neku posudu sipajte vodu i unutra stavite vatrostalnu posudu. Voda treba da bude do polovine vatrostalne posude. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa okrenite pomoću tanjira, tako da karamel krem bude gore.
Majke i snajke
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!