OVO JELO IZ HRVATSKE JE ODUŠEVILO 3. NAJBOGATIJEG ČOVEKA NA SVETU: Kad su mu SERVIRALI, nije mogao da veruje (FOTO)
Džef Bezos, Foto: EPA/VICTORIA BONN-MEUSER

paŽnja

OVO JELO IZ HRVATSKE JE ODUŠEVILO 3. NAJBOGATIJEG ČOVEKA NA SVETU: Kad su mu SERVIRALI, nije mogao da veruje (FOTO)

To je jednostavno, ali najstarije ribarsko jelo koje se u počecima pravilo samo od krompira i sitne bele ribe. Poreklom je iz Dalmacije, poznato po tome da se jako brzo priprema, a ukus je božanstven

Objavljeno:

Treći najbogatiji čovek planete, milijarder Džef Bezos, napustio je Hrvatsku sa verenicom Loren Sančez. Kod komšija su boravili desetak dana, gde se pomno pratio svaki njihov korak. Sada je otkriveno u kojim kulinarskim specijalitetima je bogataš uživao. Jedno jelo ga je posebno oduševilo, a probao ga je u restoranu na Hvaru.

Bezos je sa svojom verenicom odlučio da večera u poznatom restoranu na ovom ostrvu. Za predjelo je serviran specijalitet tog ugostiteljskog objekta - tuna tartar i carpaccio od jadranske hobotnice, dok je za glavno jelo poslužena hvarska gregada, kojom su milijarder i njegova izabranica bili oduševljeni. Šta je zapravo hvarska gregada?

Džef Bezos
foto: Profimedia

To je jednostavno, ali najstarije ribarsko jelo koje se u počecima pravilo samo od krompira i sitne bele ribe. Poreklom je iz Dalmacije, poznato po tome da se jako brzo priprema, a ukus je božanstven. U nastavku su sastojci potrebni za pripremu gregade, kao i objašnjenje kako se ovo jelo sprema.

POTREBNO JE:

1 kg ribe (oslić, škarpina, brancin, orada ili bilo koja druga morska riba), 500 g krompira, 5 čenova belog luka, 200 ml maslinovog ili suncokretovog ulja, lovor, biber, so.

PRIPREMA:

Očišćeni crni luk isecite na kolutove, pa propržite na maslinovom ili suncokretovom ulju. Ubacite krompir, takođe isečen na kolutove, pa nastavite da pržite još 10 minuta. Nakon toga nalijte vodom tako da prekrije krompir i luk, dodajte lovorov list, ribu isečenu na komade i kuvajte oko pola sata. Za to vreme, komade ribe u šerpi okrenite nekoliko puta. Gotovo jelo posolite, pobiberite i pospite iseckanim peršunom. Evo kako jelo izgleda:

00:13

Stan Milene Popović

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.