DR FILGUD OBJASNIO DA LI JE KREATIN POMOGAO ĐOKOVIĆU: Detaljno otkrio kako radi, samo zbog toga je POBEDIO ALKARAZA
Dr Filgud, Foto: Printscreen/Youtube/Prakticnazena

ne propustite

DR FILGUD OBJASNIO DA LI JE KREATIN POMOGAO ĐOKOVIĆU: Detaljno otkrio kako radi, samo zbog toga je POBEDIO ALKARAZA

Doktor Filgud otkrio kako kreatin utiče na Đokovića

Objavljeno:

Dr Filgud govorio je o kreatinu, supstanci koju je Novak Đoković navodno uzeo tokom meča sa Karlosom Alkarazom i za koju se veruje da mu je pomogla da dođe do pobede.

Najbolji srpski sportista Novak Đoković, nakon maratonske borbe u tri seta savladao je Karlosa Alkaraza na turniru u Sinsinatiju. Postoji mnogo detalja sa finala ovog teniskog turnira koji su privukli pažnju navijača, a jedan od njih je ikreatin, koji je Novak tražio od svog tima i koji mu je, navodno, pomogao da dođe do trijumfa.

O kakvoj supstanci je reč, čemu služi i da li je ona zaista bila zaslužna na Noletovu pobedu, u emisiji "Jutro" na TV Prva govorio je dr Saša Plećević, poznatiji kao dr Filgud.

"Kreatin je, narodski rečeno, organsko jedinjenje, supstanca koja ubrzava stvaranje energije. To nije steroid, nedozvoljeni dodatak i jedna je od najviše ispitivanih supstanci od svih suplemenata. Prvi put pronađen 1832. godine u mišićima ljudi, a devedesetih je postao najprodavaniji suplement. To nije kao vitamin C ili B, ne koristi se na isti način", kaže dr Filgud.

A da li bi sportisti trebalo da ga uzimaju? Budući da je po rečima dr Saše jedan od najprodavanijih suplemenata, da li je zaista neophodan sportistima i svima koji su fizički aktivni?

"Svi već znaju da ja uvek pričam o ishrani i uvek kažem da pravilan način ishrane ne može da zameni nijedan suplement. Ako se pravilno hranite, nema potrebe da unosite kreatin. Ove supstance ima u junetini, svinjetini (koju ne preporučujem), lososu... Kreatina ima u našoj jetri, organizam ga sam stvara. Dobijamo ga na različite načine iz kiseonika, iz masti, šećera", kaže dr Filgud i dodaje da nam kreatin omogućava veću snagu.

"Kada ste u teretani i veću težinu podižete više puta, onda vam snaga raste. Sam kreatin zadržava vodu u mišićima. Mišić postaje veći, a čim je veći ima više snage, više energije…"

Dr Filgud
foto: Printscreen/Youtube/Dr FeelGood

Što se Đokovića tiče i priča da je kreatin, nakon što ga je uneo, preokrenuo tok meča sa Alkarazom i doveo ga do pobede, po dr Plećeviću nemaju logike.

"On je pobedio zbog svoje glave i veštine. Kreatin nije ništa mogao da pomogne", objašnjava dr Filgud i ističe da ova supstanca ne deluje tako brzo, ne može da se popije i odmah da snagu.

"Gde može tako brzo, nema šanse! Potrebni su sati. Ljudi koji koriste kreatin moraju da ga uzimaju danima da bi pomogao. Ko ga koristi, takođe mora da pije puno vode. Tenis je jedan od najtežih od sportova na celom svetu i apsolutno nema šanse da je to presudilo", objašnjava i upozorava sve koji imaju nameru ili ga već uzimaju.

"Kao doktor i specijalista anestezije upozoravam da ga ne koristite na svoju ruku, njega mogu da uzimaju profesionalni sportisti i ozbiljni rekreativci, ali nikako da ga pijete sami, bez da se konsultujete sa doktorom, specijalistom sportske medicine. Običan čovek kada koristi kreatin, samo bezveze opterećuje jetru i bubrege", upozorava dr Saša.

Novak Đoković, US Open, Tenis
foto: Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

A šta može da se desi ako se kreatin preterano konzumira?

"Ako se pravilno koristi, ne može ništa da naškodi. Kreatin daje dodatnu energiju, ali na 20-30 odsto ljudu ne deluje. Daje se u odnosu na godine, starost, fizičku aktivnost... Bilo koje zdravstveno stanje ako imate, nikako na svoju ruku! Prvo se savetujte sa adekvatnom osobom, tj. lekarom. Niko ne bi trebalo da uzima kreatin ko je u rekreativnom sportu. Ni vitamin C, ni B. Šta će ti suplementi ako se zdravo hraniš i uzimaš sve iz namirnica?", smatra dr Filgud i zaključuje:

"Najvažniji su pravilan način ishrane i dobar, pravilan trening. Dobar i pravilan oporavak posle treninga i odmah posle toga san. To je najvažnije!"

Bonus video: ESPRESO TIKTOK: Kineska slava - Novak Đoković

00:49

ESPRESO TIKTOK: Kineska slava - Novak Đoković

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.