VASPITAČICA OTKRILA REŠENJE ZA VAŠKE: Ne BACAJTE PARE na skupu hemiju, uz 1 caku REŠAVATE PROBLEM
Ilustracija, Foto: Printscreen TikTok/Theliceangels

VASPITAČICA OTKRILA REŠENJE ZA VAŠKE: Ne BACAJTE PARE na skupu hemiju, uz 1 caku REŠAVATE PROBLEM

Rešenje za vaške

Objavljeno:

Kako se otarasiti vaški i gnjida?

Postoji veliki broj tretmana koji mogu efikasno da uklone vaške na glavi. Oni uključuju određene proizvode bez recepta, prirodne lekove i lekove na recept. Rešavanje vaški u potpunosti uključuje tri koraka. Dakle, postupak lečenja vaški podrazumeva:

  • Ubiti vaške
  • Ubiti i ukloniti njihova jaja
  • Dekontaminirati bilo koja pogođena područja i odeću.

Međutim, kako se otarasiti vaški i gnjida nije baš uvek tako jednostavno. Primećeno je da vaške počinju da budu otporne na neke najčešće korišćene proizvode. Naime, tradicionalni proizvodi za lečenje vaški često nisu više efikasni u uklanjanju ove zaraze.

Vaške
foto: Printscreeen/TikTok/trashywashyy

Na tržištu već postoje proizvodi, poput onih koji sadrže ivermektin, koji leče ove takozvane „super vaške“. Međutim, ovi jači proizvodi zahtevaju recept od strane lekara!

Šampon protiv vaški – najbolje rešenje!

Najčešći proizvod za lečenje vaški uključuje tzv. pedikulicidni šampon. Nakon primene ovog šampona na zahvaćenom području glave, kosu ne treba prati do dva dana.

Možeš koristiti i poseban češalj nazvan “češalj za vaške i gnjide” da pažljivo ukloniš jajašca koja su se pričvrstila za dlaku. Treba temeljno usisati bilo koje područje u tvom domu gde bi mogle pasti dlačice sa vaškama. Svu posteljinu ili odeću koja je izložena vaškama treba prati u vrućoj vodi.

Trebalo bi da izbegneš upotrebu lekova protiv vaški na sebi ili maloj deci. Postoje neki prirodni proizvodi koji ti omogućavaju iste rezultate kao i medicinski šamponi za vaške. Neke studije su čak pokazale da određena esencijalna ulja mogu pomoći na temu kako se rešiti vaški.

Ako imaš vaške, olakšanje možeš dobiti korišćenjem šampona bez sulfata za vaške na prirodnoj bazi koji obično sadrži neko od sledećih esencijalnih ulja:

  • ulje čajevca
  • ulje eukaliptusa
  • neem ulje
  • ulje lavande

Naravno, uvek ti savetujem da se prvo konsultuješ sa lekarom pre upotrebe bilo kog proizvoda za vaške – naročito kod dece!

Zašto uvek treba da koristiš biljni šampon za kosu?

Kako se rešiti vaški prirodnim putem?

Na raspolaganju su mnogi komercijalni preparati za lečenje vaški. Međutim, oni mogu da sadrže teške hemikalije i pesticide. Stoga se sve veći broj roditelja okreće prirodnim, netoksičnim alternativama poput esencijalnih ulja. Esencijalna ulja protiv

ulja protiv vaški uključuju: list cimeta, eukaliptus, čajevac, geranijum, lavanda, ruzmarin i timijan. Ulje čajevca i eukaliptusa se smatraju najefikasnijim za uklanjanje vaški.

Pomešaj šampon sa 3 kašike maslinovog ulja, 1 kašičicom ulja čajevca i 1 kašičicom ulja eukaliptusa. Nanesi ovu kombinaciju na kosu. Nosi usku kapu za tuširanje. Operi kosu posle sat vremena.

Ako je koža glave iritirana zbog ugriza vaški, dodaj u ovaj šampon dve kapi kamilice da umiriš kožu. Smatra se da kombinacija ulja čajevca i ulja eukaliptusa može da uguši vaške ili da ih umrtvi dovoljno da ih je lako očešljati sa kose.

Kako bi se izbegla prekomerna upotreba esencijalnih ulja, povremeno koristi tamijan ili ruzmarin umesto čajevca, a lavandu ili geranijum umesto eukaliptusa.

Bonus video: Otišla kod frizera, kosa počela da joj otpada usred tretmana

00:52

Otišla kod frizera, kosa počela da joj otpada usred tretmana

(Espreso/Onaportal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.