NOVAK ĐOKOVIĆ JEDE SAMO OVAKAV MED: Zbog ČUDOTVORNOG sastojka "PUCA" od ENERGIJE CEO DAN, a košta OVOLIKO
Novak Đoković, Foto: Printscreen/Twitter/@Tennis TV

otkrivamo

NOVAK ĐOKOVIĆ JEDE SAMO OVAKAV MED: Zbog ČUDOTVORNOG sastojka "PUCA" od ENERGIJE CEO DAN, a košta OVOLIKO

Novaku je potrebna energija tokom celog dana, zbog čega konzumira najskuplji med na svetu. Zašto je najskuplji?

Objavljeno:

Novak Đoković je u svojoj knjizi „Služi za pobedu” iz 2013. otkrio da je novozelandski med od manuka jedna od najvećih tajni njegove ishrane. On ga konzumira tako što svakog jutra pojede dve kašičice ovog meda sa velikom čašom vode sobne temperature. Osim toga, ponekad ga uzima tokom dana, kao i na terenu između setova. Jednom prilikom je otkrio da će vam čokolada dati „vau” efekat, ali ćete za pola sata izgubiti energiju. Novaku je potrebna energija tokom celog dana, zbog čega konzumira najskuplji med na svetu. Zašto je najskuplji?

Manuka med je proizvod čije se "lažne" sorte šire po svetu. Dobija se iz cvetova biljke manuka, odnosno iz žbuna koji raste na Novom Zelandu. Med je poznat po svom glavnom sastojku, koji mu ujedno podiže cenu - metilglioksalu (MGO), supstanci sa jakim antibakterijskim dejstvom, koja je zapravo nuspojava pčelinje proizvodnje. Zato se med od manuke smatra najzdravijim na svetu.

Med
foto: RINA

Istraživanja su takođe sprovedena o ovoj supstanci. Nemački naučnici odlučili su da uporede uzorke i zaključili da najbolji med manuka sadrži od 38 do 761 mg/kg, dok običan med ima do 5 mg/kg. Med koji sadrži mnogo ovog sastojka uvek je skuplji. Recimo, med od 100 mg/kg košta oko 100 KM, ali cijena meda sa 500 mg/kg metilglioksala je više od 270 maraka za pola kilograma. Razlika u količini zavisi od godišnjeg doba i tačnog porekla, a najbolja je ona iz divljih predela Novog Zelanda.

Međutim, na tržištu ima dosta „lažnog“ meda od manuke. Stručnjaci savetuju da uvek kupuju samo od sertifikovanih proizvođača.Pravi manuka med ima oznaku UMF (Unikue Manuka Factor), što se prevodi kao "jedinstveni manuka faktor". Pored ove oznake nalazi se broj, a što je veći, to je kvalitet meda veći, odnosno sadrži veće koncentracije MGO.

02:48

Jasna sa svojom porodicom pravi med, a tokom korone ga je prodavala putem MEDOMATA!

(Espreso/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.