NE MOŽETE PRETPOSTAVITI ZA ŠTA SE KORISTI VODA OD BANANE: Zanemećete kad vidite koji REZULTAT daje za NEDELJU DANA
Banane, Foto: Aleksandra Čolić

paŽnjaA

NE MOŽETE PRETPOSTAVITI ZA ŠTA SE KORISTI VODA OD BANANE: Zanemećete kad vidite koji REZULTAT daje za NEDELJU DANA

Banane su bogate kalijumom, kalcijumom, fosforom i magnezijumom. Ova kombinacija može stimulisati i koristiti vašoj biljci, prenosi Reader’s Digest.

Objavljeno:

U poslednje vreme svetom se širi trend korišćenja vode od banane za zalivanje biljaka.

Stefani Stefenson, autorka knjige „Rose Gardening“, objašnjava da je ovaj nedavni trend uveliko posledica činjenice da je “spremanje vode od kore banane laka i jednostavna…da ne spominjemo da je to prirodno đubrivo za biljke”.

Banane su bogate kalijumom, kalcijumom, fosforom i magnezijumom. Ova kombinacija može stimulisati i koristiti vašoj biljci, prenosi Reader’s Digest.

Šta je voda od banane?

Voda od banane je voda u kojoj je stajala kora od banane. Jednostavna je da se napravi: samo držite koru banane u vodi nekoliko nedelja u staklenoj tegli ili nekoj posudi, a zatim sipajte tečnost na svoje biljke. Natapanje kore od banane oslobađa hranjive materije poput kalijuma i kalcijuma u vodu, što stvara jeftino, domaće tekuće đubrivo.

Deluje li voda od banane?

Neki se baštovani zaklinju u nju, ali trenutno nema naučnih dokaza koji bi dokazali da voda od banane zapravo sadrži dovoljno kalijuma da napravi razliku za biljke. Ali, razlog za korišćenje vode s bananom je dobar: banane sadrže puno kalijuma, koji je bitan makronutrijent, a koji podstiče rast biljaka, jača stabljike i pomaže biljkama da se bolje odupru suši i štetočinama.

Koje biljke vole vodu od banane?

Banane
foto: Profimedia

Vodu od banane možete koristiti na bilo kojoj biljci u svojoj bašti ili kod sobnih biljaka. Iako je potrebno više zvaničnih istraživanja kako bi se utvrdilo koliko je voda od banane efikasna, ona im sigurno neće naškoditi.

Ako niste sigurni na kojim biljkama upotrebiti vodu od banana, razmislite o “paradajzu, paprikama, ružama, orhidejama, sukulentima, papratima, „vazdušnim“ biljkama i stablima banana”, kaže Stefenson. Ona kaže da je voda od kore banane korisna za sprečavanje truleži kod cveta paradajza, kada dno paradajza počinje da poprima smeđu boju. “Magnezijum će pomoći vašem cveću i biljkama u fotosintezi i pomoći će vašim biljkama da lakše donose plodove ili cvetaju”, poručila je.

Kako napraviti vodu od banane

Priprema vode od banane za biljke jednostavan je postupak. Sve što vam treba su kore od banane, voda i velika tegla ili posuda za kuvanje. Osim što vaše biljke čine srećnijima, prenamena kore od banane takođe je efikasan način da smanjite bacanje hrane.

1. Nakon što pojedete bananu, uzmite koru i stavite je u posudu i dve trećine prelijte vodom. Zatim nastavite da dodajete kore dok vam ne ponestane mesta. Ne zaboravite da pokrijete teglu kako biste sprečili mirise i buđ. Kako bi se kore brže razgradile, pokušajte da ih narežete na kvadratiće ili ih samleti u blenderu.

2. Nakon što je vaša tegla puna kore od banane, stavite je na hladno i tamno mesto i ostavite da se voda od banane natapa dve do tri nedelje. Znaćete da je vaša voda od banana gotova kada kore pocrne, a voda potamni. Možda ćete osetiti blagi miris, ali to je normalno. Nakon što se nanese na vaše biljke, voda od banana ne bi trebalo da ima miris.

3. Ako želite još brže da pripremite vodu s bananama, ostavite kore od banane da se kuvaju 30 do 45 minuta, a onda ostavite da odstoje samo nekoliko dana. Ovaj proces može pomoći korama da oslobode više hranjivih materija i puno ranije će vam dati gotovu vodu od banane.

4. Nakon što pustite da voda od banane odstoji, procedite i sipajte preostalu tečnost u svoju kantu za zalivanje.

5. Vodu od banana možete koristiti kao deo svog redovnog rasporeda zalivanja sobnih biljaka, bašte i cveća.

01:29

IZBEGAVATI ZASLAĐENE KAŠICE: Prvi pogrešan korak koji bebu navikava na šećer (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/N1 Zagreb)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.