STRUČNJACI UPOZORILI DA OVO POVRĆE NE SMETE JESTI PREČESTO: Može biti OPASNO po zdravlje ZBOG...
Ilustracija, Foto: Emilija Jovanović

paŽnja

STRUČNJACI UPOZORILI DA OVO POVRĆE NE SMETE JESTI PREČESTO: Može biti OPASNO po zdravlje ZBOG...

Svakodnevna konzumacija određenih vrsta povrća može imati negativan uticaj ne samo na vašu težinu, već i na vaše blagostanje. Koje povrće ne treba jesti prečesto?

Objavljeno:

Određeno povrće nosi neke potencijalne zdravstvene rizike, iako to obično zavisi od načina na koji je hrana pripremljena. Na primer, ako povrće posipate solju i pržite, onda je teško govoriti o koristi od njega. U drugim slučajevima uobičajeno je dodavanje pesticida tokom uzgoja, o čemu takođe treba voditi računa pri sastavljanju dnevnog jelovnika. Stručnjaci preporučuju da budete posebno oprezni sa sledećim vrstama povrća.

Celer

Uprkos verovanju da možete sagoreti kalorije samo žvakanjem celera, ovo povrće siromašno hranljivim materijama nije tako zdravo kao što mislite. Stalno je na vrhu liste za sadržaj pesticida. Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, u njemu je pronađeno do 68 vrsta različitih pesticida. Ostala vodeća mesta, po pravilu, idu u bobice.

Spanać

Spanać
foto: Profimedia

Spanać se tradicionalno smatra jednom od najzdravijih namirnica jer je pun vitamina A i K. Međutim, kada kupite neorganski spanać, rizikujete da budete izloženi obilju pesticida.

Brokoli

Brokoli nije direktno štetan po zdravlje, ali može da izazove nadimanje, što teško da deluje kao dobra posledica. S vremena na vreme preporučuje se kuvanje brokolija – ovo povrće možete koristiti kao punjenje, ili kao zasebno jelo.

Prokelj

Kao i brokoli, prokulice povećavaju gasove i izazivaju nadimanje. To je zbog rafinoze i sulfata. Rafinoza je trisaharid koji se ne vari sve dok ne dođe do debelog creva, gde se zatim fermentiše. A sulfat je ono što uzrokuje miris.

Kukuruz

Kukuruz se često kuva sa dosta ulja i soli, što nije dobro, ali to nije glavni problem ovog povrća. Pretrpeo je velike genetske modifikacije, pa kada jedemo kukuruz, naše telo se upoznaje sa proteinima za koje ranije nije znalo. To može dovesti do preosetljivosti, do alergija (zbog čega je kukuruz postao uobičajen alergen).

Krompir

pijaca, Beograd, Voće, Povrće
foto: Emilija Jovanović

Krompir se najčešće prži na rafinisanom ulju, što praktično uništava svaku nutritivnu vrednost ovog povrća. Definitivno ga tako ne vredi jesti svaki dan, ako pod krompirom mislite na pomfrit, koji takođe sadrži dosta soli.

Grašak

Kao i krompir i kukuruz, grašak je bogat skrobom. Spada u namirnice sa visokim glikemijskim indeksom, čija redovna konzumacija može dovesti do povećanja telesne težine i šećera u krvi. Dakle, ako ste na dijeti ili imate dijabetes, budite oprezni sa graškom.

01:46

OVO NIJE SAMO OBIČNO VEŽBANJE, OVO JE HRANA ZA DUŠU: Zavirite u srce Čengdua i kolevku Tai čija! Učinićete sebi višestruku korist

(Espreso/Ljepota i zdravlje)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.