AKO IMATE SOBNE BILJKE OVU STVAR MORATE URADITI U AVGUSTU: BUJAĆE cele ZIME uz JEDAN TRIK
Biljke, Foto: Profimedia

pažnja

AKO IMATE SOBNE BILJKE OVU STVAR MORATE URADITI U AVGUSTU: BUJAĆE cele ZIME uz JEDAN TRIK

Evo šta treba da uradite sa sobnim cvećem u avgustu, odnosno na kraju leta

Objavljeno:

Poslednjeg meseca leta, mnoge sobne biljke se pripremaju za prelazak u fazu mirovanja: u jesen i zimu ne mogu da se režu, rasađuju i presađuju. Zbog toga u avgustu je veoma važno da nađete vreme da završite sve stvari koje ste dugo odlagali. Evo šta treba da uradite sa sobnim cvećem u avgustu, odnosno na kraju leta!

1. Nahranite cvetove

Ako su ljubičica, geranijum, hemantus, orhideja, spatifilum ili drugi cvetovi otvorili ili "izbacili" pupoljke, preporučljivo je da ih nahranite đubrivom za sobne biljke. Tako će cvetanje biti duže, a sama biljka će bujati. Bolje je da koristite kupovna đubriva: njihov sastav je izbalansiran i siguran za zdravlje cveća. U prodaji možete pronaći kako univerzalne koncentrate ili prahove, tako i posebne: za ljubičice, orhideje, pelargonije. Takođe za hranjenje koristite jantarnu kiselinu (sukcinska kiselina), pepeo, kvasac.

Biljka
foto: Printscreen/Youtube/Kruna VD

2. Presadite u veće saksije

Proverite da li je saksija za fikus, hibiskus, difenbahiju ili koju već biljku imate u kući, postala premala? Ako ste u nedoumici, bolje je da je presadite u veću saksiju. Presađivanje mora da se obavi pažljivo, vodeći računa o korenju da se ne iseče ili ošteti. Birajte saksiju koja je 2-4 cm veća od prethodne, a dobro pripremite i zemlju za podlogu. Na primer, za fikus morate da izmešate treset, humus, pesak i travnato zemljište u jednakim razmerama.

3. Osvežite gornji sloj zemlje

Dešava se da je veličina saksije za cveće još uvek odgovarajuća, ali je zemlja u njoj već prilično stara. U ovom slučaju, osvežavanje gornjeg sloja zemlje će biti odlična alternativa presađivanju, a istovremeno će poslužiti kao prihrana. Uklonite 3-5 cm zemlje, sipajte svežu smesu, zalijte biljku. Nećete morati da đubrite cvet do proleća - zaliha hranljivih sastojaka u novoj zemlji biće dovoljna za celu zimu.

Cveće
foto: Printsacreen/Youtube/MarijaKarma

4. Pripremite ih za zimu

Dok neke biljke preferiraju toplu zimu, drugima treba da se obezbedi niža temperatura tokom perioda mirovanja. Amarilis, kameni cvet i druge lukovice preferiraju zimu na temperaturi od 10-15°C, pa ih je krajem avgusta, kada opadaju listovi, preporučljivo preneti u zimsku baštu, u zagrejanu baštu. balkon ili na drugo mesto sa odgovarajućim uslovima.

5. Uklonite uvele pupoljke i požutele listove

Kraj leta je vreme za reviziju svih saksija, odsecanje suvih grana, žutog lišća, mrtvog cveća. Prvo, korisno je za samu biljku: na taj način može uštedeti energiju na ishrani živih listova, grana, korena. Drugo, bez delova koji su se osušili ili izgubili svežinu, cvet će izgledati estetski lepše.

OVAJ CVET U SRBIJI IMA NAJTUŽNIJU SIMBOLIKU Za neke je ljubičasta biljka simbol večne ljubavi, a za neke VEČNE TUGE:

13:23

OVAJ CVET U SRBIJI IMA NAJTUŽNIJU SIMBOLIKU Za neke je ljubičasta biljka simbol večne ljubavi, a za neke VEČNE TUGE (VIDEO)

(Espreso/ Sensa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.