EVO KAKO DA SAZNATE KADA ĆE BITI MLAD, A KADA PUN MESEC NA NEBU: Ovo je CIKLUS koji morate da NAUČITE
Mesec, Foto: Espreso

mesečeve mene

EVO KAKO DA SAZNATE KADA ĆE BITI MLAD, A KADA PUN MESEC NA NEBU: Ovo je CIKLUS koji morate da NAUČITE

Mesec je drugo najsjajnije nebesko telo nakon Sunca posmatrano sa Zemlje, ali Mesec ne emituje svoju svetlost, već reflektuje svetlost sa Sunca

Objavljeno:

Da li želite da znate kada se očekuje mlad i pun mesec tokom 2023. godine? Pogledajte vreme i datume u našem lunarnom kalendaru za 2023. godinu.

Mesečeve mene su posledica kretanja Meseca oko planete Zemlje. Mesec se kreće po eliptičnoj putanji oko Zemlje, pri prosečnoj udaljenosti od 384.401km. Mesecu je potrebno oko 27.5 dana da napravi jedan krug oko Zemlje.

Kada Mesec napravi jedan krug oko Zemlje, on se samo jednom obrne oko svoje ose, usled čega se sa Zemlje uvek vidi samo jedna strana Meseca.

Jedan mesečev ciklus/faza traje oko 29 dana, a na slici možete videti mesečeve mene po danima počev od mladog meseca:

Mesečeve mene 2023. godina
foto: Printscreen/Vreme radar.rs

Mesec je drugo najsjajnije nebesko telo nakon Sunca posmatrano sa Zemlje, ali Mesec ne emituje svoju svetlost, već reflektuje svetlost sa Sunca. Kako Mesec stalno menja svoj položaj u odnosu na Zemlju i Sunce, tako i deo Meseca koji je osvetljen svakog dana izgleda drugačije. Ovo nazivamo mesečevim menama. Od jednog mladog meseca do drugog obično prođe oko 29 dana.

Kada se Mesec na svojoj putanji oko Zemlje nađe između Sunca i Zemlje, tada imamo mladi mesec. Tada se Mesec ne vidi, budući da je ka Zemlji okrenuta tamna-neosvetljena strana Meseca.

U narednim danima kako Mesec nastavlja svoj put oko Zemlje, polako počinje da se osvetljava njegova desna strana u vidu srpa, koji se svakim danom sve više povećava. Nedelju dana nakon mladog meseca imamo prvu četvrt, kada je desna polovina Meseca osvetljena.

Datumi i vreme mladog meseca u 2023. godini.

Mesečeve mene 2023. godina
foto: Printscreen/Vreme radar.rs

Narednih dana osvetljenost Meseca nastavlja da se povećava, pa dve nedelje nakog mladog meseca imamo pun mesec. Tada se Mesec nalazi na suprotnoj strani od Sunca, odnosno Zemlja se nalazi između Sunca i Meseca. Zemlji je okrenuta cela osvetljena strana Meseca, a Mesecu cela neosvetljena strana Zemlje.

U narednim danima osvetljenost Meseca polako počinje da se smanjuje, pa tri nedelje nakon mladog meseca imamo poslednju (drugu) četvrt, kada je leva polovina Meseca osvetljena.

Datumi i vreme punog meseca u 2023. godini.

Mesečeve mene 2023. godina
foto: Printscreen/Vreme radar.rs

U narednim danima osvetljenost Meseca nastavlja da se smanjuje, pa osvetljeni deo Meseca ponovo dobija oblik srpa, samo ovaj put s leve strane. Četiri nedelje nakon mladog meseca, Mesec ponovo dolazi u položaj između Zemlje i Sunca i postaje „nevidljiv“, odnosno imamo novi mladi mesec, čime je završen jedan mesečev ciklus/faza i započinje novi.

Kako mesečev ciklus traje malo kraće od kalendarskih meseci (osim februara), ponekad se mladi/pun mesec desi dva puta u toku jednog kalendarskog meseca, kao što ćemo u 2023. godini imati 2 puna meseca u avgustu. Drugi pun mesec u istom kalendarskom mesecu nazivamo „plavim mesecom“.

KAD SE SPOJE ASTROLOGIJA I RELIGIJA! Osveštana državna zgrada gde se sudilo Draži, astronumerolog proverio ENERGIJU nakon molitve

01:49

KAD SE SPOJE ASTROLOGIJA I RELIGIJA! Osveštana državna zgrada gde se sudilo Draži, astronumerolog proverio ENERGIJU nakon molitve

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.