PROFESOR UBACIO RUKU U KUTIJU PUNU KOMARACA I EVO ŠTA JE USLEDILO: Sada svima savetuje SAMO JEDNU STVAR
Komarac, Foto: Youtube/Printscreen Deep Look

pažnja

PROFESOR UBACIO RUKU U KUTIJU PUNU KOMARACA I EVO ŠTA JE USLEDILO: Sada svima savetuje SAMO JEDNU STVAR

Profesor otkriva kako najbolje da se zaštitimo od komaraca i šta da radimo ako nas ujede!

Objavljeno: 10:09h

Povećan broj zaraženih u Srbiji od infekcije Zapadnog Nila, mnoge je dagnala da se zapitaju na koje sve načine mogu da se zaštite od komaraca. Stručnjaci savetuju da izbegavamo, pogotovo u večernjim satima, boravak kraj vodenih površina - reka, jezera i močvara, gde je i njihovo prisustvo najveće.

Takođe, upotreba repelenta je obavezna. Sa velikim izborom repelenta na tržištu sa različitim sastojcima, teško je znati koji je najbolji. Profesor Džejms Logan, sa Londonske škole higijene i tropske medicine vodeći je stručnjak u Velikoj Britaniji za repelente i testirao je efikasnost glavnih sastojaka koji se koriste u poznatim brendovima zaštitinih sredstava od komaraca.

Virus Zapadnog Nila
foto: Profimedia

Kako bi ih testirao on je svaki od njih pojedinačno stavio na ruku koju bi zatim ubacio u staklenu kutiju sa 50 komaraca. Kako je i sam zaključio i posavetovao druge - vreme je od suštinskog značaja.

Važno je vreme nanošenja

Na repelentima obično piše da nas štite od četiri do deset sati. Međutim, kako profesor Logan ističe, kada ste na odmoru, znojite se, plivate ili upiju na odeći. Uvek dobro pročitajte upitstva i nanosite ih češće ako je to potrebno.

Temeljno nanesite

Bilo da je u pitanju sprej, rolna ili losion, Džejms kaže da se pobrinite da temeljno nanesete repelent. Prema njegovim rečima, ljudi imaju tendenciju da koriste sprej kao parfem, što nema nikakvo dejstvo.

"Morate da ga nanesete kao kremu za sunčanje i utrljate na sva izložena područja, jer ako propustite neko područje, komarci će vas napasti", objasnio je on.

komarac
foto: Mario Saccomano / Alamy / Alamy / Profimedia

Narukvice za komarce

Narukvice za komarce u poslednje vreme su postale veoma popularne. Najviše ih roditelji kupuju deci, ali imajte na umu da je njihov efekat veoma minimalan, objašnjava stručnjak. I pored ove narukvice, potrebno je da nanesete i repelent.

Električni aparati protiv komaraca

"Dodaci koji sadrže insekticid, poput većine koje kupujete u supermarketima, zaista dobro funkcionišu. Uključite ga pre nego što izađete uveče, ostavite da radi nekoliko sati, a zatim ga isključite. Ali ga ne ostavljajte tokom cele noći, jer je veoma jak", savetovao je profesor.

Šta ako vas ujede?

Ukoliko vas komarac ujede, profesor Džejms Logan savetuje na prvom mestu da se nikako ne češete, kao ni da ga pritiskate i pravite poznati "krstić" na mesto ujeda. U suprotnom, pod uticajem spoljašnjih bakterija moglo bi da se inficira. Umesto toga, Džejms preporučuje hladnu oblogu za otok i svrab. Ukoliko otok i bol ne prođu, i počnete da osećate propratne simptome, vreme je da se hitno javite svom lekaru.

Simptomi alchajmerove bolesti

00:50

OVO SU SIMPTOMI KOJI SIGNALIZIRAJU ALCHAJMER! Doktor Ilić za Kurir TV: Važno je kada se započinje lečenje, BOLEST SE MOŽE IZMENITI

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.