VEŠTAČKA INTELIGENCIJA OTKRILA KOJE JE NAJUKUSNIJE SPRSKO JELO, NEĆETE VEROVATI: Jedno BODE OČI, PLAKAĆETE OD SMEHA
Ilustracija, Foto: Kheng Ho Toh / Panthermedia / Profimedia

paŽnja

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA OTKRILA KOJE JE NAJUKUSNIJE SPRSKO JELO, NEĆETE VEROVATI: Jedno BODE OČI, PLAKAĆETE OD SMEHA

Neke će nasmejati to što je veštačka inteligencija procenila da na ovu listu treba uključiti i rakiju, kao omiljeni specijalitet po kojem se Srbi poznaju, čak i ako uopšte ne spada u kategoriju

Objavljeno:

Srpska kuhinja je poznata po izdašnim i ukusnim jelima, koja često sadrže kombinaciju mesa, povrća i začina. N1 je pitao veštačku inteligenciju da napravi listu najukusnijih jela iz Srbije i evo njenog odabira.

Ćevapi: Napravljeni su od mlevenog mesa, koje je sačinjeno od mešavine svinjskog, junećeg i ponekad jagnjećeg mesa. Često se služe uz somun, seckani luk i začin na bazi crvene paprike koji se zove ajvar.

Pljeskavica: Slično pljeskavici za hamburger, pljeskavica se pravi od mlevenog mesa na žaru, često od mešavine govedine i svinjetine. Obično se služi u lepinji sa raznim prelivima i začinima.

Sarma: Jelo od kiselog kupusa punjenog mešavinom mlevenog mesa (obično svinjskog ili mešavine svinjskog i junećeg mesa) i pirinča, začinjenog začinskim biljem.

Gibanica: Ovo je tradicionalno srpsko pecivo koje se pravi od slojeva tankog testa i raznih nadeva poput sira, jaja, ponekad i spanaća. Peče se do zlatne boje i ukusna je kako za doručak, tako i za večeru.

Gibanica, Pita
foto: Printscreen/Youtube/ Home kitchen with Danny

Ajvar: Iako nije glavno jelo, ajvar je popularan srpski začin koji se pravi od crvene paprike, patlidžana, belog luka i ulja. Ima bogat, dimljeni ukus i često se konzumira uz hleb, meso ili kao namaz.

Kajmak: Kremasti mlečni proizvod koji se često upoređuje sa kremastom pavlakom ili bogatijom verzijom pavlake. Obično se maže na hleb ili služi kao prilog.

Punjene paprike: Ovo su paprike punjene mešavinom mlevenog mesa i pirinča, često kuvane u sosu na bazi paradajza.

Prebranac: Jelo od belog pasulja kuvanog sa lukom, crvenom paprikom, ponekad i dimljenim mesom. Odličan je i ukusan, često se služi kao prilog.

Rakija: Iako nije hrana, rakija je tradicionalno srpsko piće napravljeno od voća, najčešće šljiva. To je jako alkoholno piće koje se često konzuira kao aperitiv ili digestiv.

Rakija
foto: RINA

Burek: Dok se burek može naći u raznim zemljama Balkana, popularan je i u Srbiji. To je pecivo punjeno mlevenim mesom, sirom ili drugim nadevima, obično umotano u tanke slojeve testa.

Neke će nasmejati to što je veštačka inteligencija procenila da na ovu listu treba uključiti i rakiju, kao omiljeni specijalitet po kojem se Srbi poznaju, čak i ako uopšte ne spada u kategoriju.

02:32

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život

(Espreso/Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.