ISPOD VELIKOG BRDA BOLJI KUKURUZ RASTE, KAŽE POSLOVICA: Šta se dešava kada redovno jedete ISTI i za šta je DOBAR?
Kukuruz, Foto: Printscreen/Youtube/Gquebbqco

ishrana

ISPOD VELIKOG BRDA BOLJI KUKURUZ RASTE, KAŽE POSLOVICA: Šta se dešava kada redovno jedete ISTI i za šta je DOBAR?

Kukuruz možete jesti kuvan, na roštilju, pripremljen u rerni ili u mikrotalasnoj

Objavljeno:

Kukuruz je bio i jeste jedna od naših omiljenih letnjih poslastica. Ali šta može da nam ponudi osim prijatnog ukusa?

Kukuruz možete jesti kuvan, na roštilju, pripremljen u rerni ili u mikrotalasnoj. Možete ga dodati u salate, sosove, pa čak i u testo za više ukusa i hrskaviju teksturu.

Međutim, osim dobrog ukusa, šta nam još nudi ova žitarica? Za početak, jedan klip kukuruza nam daje oko 123 kalorije, 5 g. proteina, 2 g. masti, 27 g. ugljenih hidrata, 3 g. biljnih vlakana i 9 gr. šećera.

Kukuruz
foto: Printscreen/Youtube/ just.katebake

Obezbeđuje važne minerale

Pored navedenih makronutrijenata, kukuruz nudi i razne minerale. Među njima, kalijum koji pomaže u snižavanju krvnog pritiska, održavanju zdravlja kostiju i sprečavanju stvaranja kamena u bubregu. Nudi i fosfor, koji doprinosi zdravom rastu telesnih tkiva, i magnezijum, čiji nizak nivo može povećati rizik od određenih hroničnih bolesti.

Kukuruz je dobar za zdravlje očiju

Dva jedinjenja koja se nalaze u kukuruzu koja mu daju zlatnu boju, lutein i zeaksantin, od vitalnog su značaja za zdravlje očiju. Prema izveštaju objavljenom u časopisu Nutrients, ova jedinjenja se nalaze u mrežnjači i neophodna su za zaštitu očiju od plave svetlosti koju emituju ekrani. Takođe je utvrđeno da pomažu kod problema vezanih za starenje, kao što su katarakta i makularna degeneracija.

Kokice
foto: Profimedia

Odličan je izvor vitamina B

Kukuruz ima visok sadržaj vitamina B6 i vitamina B9, koji igraju važnu ulogu u obavljanju različitih telesnih funkcija, među kojima je i energetski metabolizam. Sadrži i druge vitamine B u nižim nivoima, kao što je pantotenska kiselina (vitamin B5), ali i dobru dozu niacina (vitamin B3).

Recite da i kokicama

Ako vam je potrebna zdrava užina koja može da vas zasiti do sledećeg obroka, probajte kokice. Ne mislimo na upakovane i pune soli i putera, već na one koje pravite kod kuće u šerpi, koristeći maslinovo ulje.

(Espreso/ Ženski magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.