OVE STVARI IZAZIVAJU JUTARNJU MUČNINU, A NISU MAMURLUK I TRUDNOĆA: Obratite pažnju, ovo vam se DOGAĐA PREKO NOĆI
Bol u stomaku, Foto: Milan Markovic / Alamy / Alamy / Profimedia

pažnja

OVE STVARI IZAZIVAJU JUTARNJU MUČNINU, A NISU MAMURLUK I TRUDNOĆA: Obratite pažnju, ovo vam se DOGAĐA PREKO NOĆI

Loš i isprekidan san može negativno da se odrazi na digestivni sistem

Objavljeno:

Probudili ste se ujutru i osetili neobjašnjivu mučninu, ne od ranog ustajanja i posla, nego pravi osećaj nelagodnosti u stomaku. Žene bi mogle „na prvu“ da pomisle na drugo stanje, ali pored toga postoji još nekoliko razloga zašto bi moglo da vam bude muka rano ujutro.

„Prva pomisao na jutarnju mučninu većini je trudnoća. To je zato što što je ona čest simptom trudnoće, pogotovo u prva tri meseca. Pogađa sedam od deset trudnica“, objašnjava dr Dženis Džonston. Međutim, ako je test za trudnoću negativan, onda bi trebalo da obratite pažnju na ove ostale moguće uzroke:

Povraćanje, Mučnina
foto: Profimedia

1. Loše spavanje

Loš i isprekidan san može negativno da se odrazi na digestivni sistem, napominje dr Džonston. Kvalitetan san mogu da poremete apneja (hrkanje) ili pomeranje odlaska u krevet.

2. Nizak nivo šećera

Šećer u krvi može da padne ukoliko niste jeli duži vremenski period i dodatno može da opadne tokom noći. Zato, jutarnja mučnina može da se javi i pre nego što doručkujete i vratite šećer u krvotok. Nadomestite ga obrokom bogatim vlaknima i složenim ugljenim hidratima.

3. Želudačna kiselina

Refluks kiseline nastaje kada se kiselina u vašem želucu vrati u jednjak. Simptomi uključuju gorušicu, neprijatan ukus u ustima, štucanje i mučninu. Kako biste to sprečili, stručnjaci preporučuju da uzdignete glavu tokom spavanja, kao i da jedete tri do četiri sata pre odlaska u krevet, izbegavate hranu i piće kao što su kafa, paradajz, čokolada, masna ili začinjena jela i alkohol.

Bol u stomaku
foto: Viacheslav Iakobchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

4. Dehidratacija

Ukoliko niste popili dovoljno tečnosti (vode) veče ranije, vrlo je moguće da ćete biti dehidrirani ujutro. Takođe, dehidtratacija je još jedna od posledica mamurluka i mučnine.

5. Anksioznost

Ako se probudite anksiozni, osećate neobjašnjivi i nerealan strah, mučnina je samo jedna od posledica toga. Fizički simptomi koje manifestuje anksioznost uključuju ubrzan rad srca, napetost mišića i kratak dah.

„Naša creva, ili gastrointestinalni sistem, usko su povezani sa našim centralnim nervnim sistemom i našim mozgom“, ističe dr Džonston.

6. Virus ili grip

Čak i samo začepljenost nosa može da izazove mučninu, jer vrši pritisak na unutrašnje uho, ističu stručnjaci. Jedan od ključnih simptoma infekcije unutrašnjeg uha je vrtoglavica ili mučnina, zbog čega se osećate bolesno. Ako vam jutarnja mučnina ne prestane, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom opšte prakse.

01:34:49

MAJKE I SNAJKE SE04 VELIKO FINALE

(Espresi/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.