RECEPT
SAMO SRPKINJE ZNAJU DA JE OVO BOLJE I OD AJVARA: Starinski RECEPT za domaći NAMAZ od OMILJENOG srpskog POVRĆA
Starinski recept za pinđur
Ovo je starinski recept za pinđur koji niko ne odbija!
Sastojci:
- 2 kg crvenih paprika
- 1 kg paradajza
- 500 g patlidžana
- 500 g tikvica
- 150 g ljutih papričica
- 2 glavice crnog luka
- 4 čena belog luka
- 1/2 šolje ulja
- 1 kašičica soli (ili po ukusu)
- 1/2 kašičice bibera
- 1/2 kašičice aleve paprike
- 1/2 kašičice šećera
- sirće (po ukusu)
Priprema:
Operite paprike, patlidžane, tikvice i paradajz. Isecite paprike na polovine, kljute papričice najsitnije isecite, a patlidžane i tikvice na kolutove. Ogulite paradajz (možete ga kratko preliti vrelom vodom da lakše skinete kožicu) i iseckajte ga na kockice. U većem loncu, zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte crni i beli luk, sitno seckane, i dinstajte ih dok ne postanu staklasti.
Dodajte iseckane paprike, patlidžane, tikvice i paradajz u lonac. Posolite, pobiberite i dodajte alevu papriku. Dobro promešajte sve sastojke. Smanjite temperaturu i poklopite lonac. Ostavite povrće da se krčka i da pusti svoje sokove oko 2-3 sata, povremeno mešajući.
Nakon što se povrće skuvalo i omekšalo, dodajte šećer i, po ukusu, malo sirćeta. Nastavite kuvanje još neko vreme kako bi se svi ukusi sjedinili i smesa zgusnula. Ovo može potrajati još 1-2 sata, pa budite strpljivi. Kada je pinđur skuvan, proverite i prilagodite začine i sirće prema ukusu. Vrući pinđur sipajte u sterilisane tegle, ostavljajući malo prostora pri vrhu. Čvrsto zatvorite, pa prevrnite naopačke i ostavite ih tako nekoliko minuta kako bi se stvorilo vakuumsko zatvaranje. Nakon što se tegle ohlade, čuvajte pinđur na tamnom i hladnom mestu.
Bonus video: Borjan pravio ajvar sa suprugom i sinom
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!