PROZVOĐAČI VAS LAŽU, PREVIŠE PRAŠKA ZAPUŠAVA VEŠ MAŠINU I UNIŠTAVA VEŠ: Evo koja je prava mera za 1 pranje
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/VRATAZDRAVLJA

savet

PROZVOĐAČI VAS LAŽU, PREVIŠE PRAŠKA ZAPUŠAVA VEŠ MAŠINU I UNIŠTAVA VEŠ: Evo koja je prava mera za 1 pranje

Ovo svaka žena mora da zna

Objavljeno:

Previše praška za veš u mašini može biti vrlo kobno za njen "životni vek" ali i za kvalitet vaše odeće!

Ako ste ikada vadili veš iz sušilice očekujući da ćete naći gomilu mekanih odevnih predmeta i shvatili da vam je sav veš krut i stvrdnut, verovatno u veš mašinu stavljate previše deterdženta za pranje rublja, kaže stručnjak iz Tide-a, Liam MekKejb. Svaki će deterdžent, dodaje, prljavštinu i mrlje s odeće ukloniti čak i ako ga stavite manje nego je preporučeno, a ako upotrebite previše, uništavate i odeću i mašinu.

„Tvrda odeća je rezultat ostataka deterdženta koji se nisu u potpunosti isprali, a prevelike količine deterdženta takođe stvaraju i višak pene koja može sprečiti trljanje komada odeće jedan o drugi, što pomaže u oslobađanju zarobljene prljavštine“, navodi Tide na svojoj stranci. A premda možda čudno zvuči, dodavanjem deterdženta nakon određene tačke odeća postaje prljavija.

Koliko deterdženta za pranje rublja treba koristiti?

Da biste efikasno oprali odeću, najbolje je koristiti najviše dve (supene) kašike po pranju; a i to važi za pranje veće količine i punu mašinu zapremine pet i više kilograma. „Za temeljno pranje prosečne količine rublja od oko tri i po kilograma, dovoljna je i jedna kašika deterdženta“, objašnjava MekKejb, a neki stručnjaci tvrde i manje. Količina deterdženta koju bi trebalo koristiti zavisi i o marke koju koristite, a svaka boca ili kutija praška na poleđini ima i uputstva.

Ipak, u njima proizvođači zbog sopstvene koristi znaju i da preteraju, pa često savetuju da se po pranju koristi više od dve kašike. „Neki proizvođači praška za pranje veša nas lažu na svojim etiketama“, upozorava MekKejb. „Zato uvek imajte da umu da oni prodaju proizvod i žele da ga kupite što više.“

Ako koristite deterdžent visoke efikasnosti (HE), koji je napravljen od formula sa visokim koncentracijama još više treba paziti na količinu deterdženta jer su takva sredstva, bilo da su tečna, u kapsuli ili u prašku, najmanje dvostruko koncentrisanija od tradicionalnih. Inače, novije i visokoefikasne mašine za pranje koriste i manje vode od nekih tradicionalnih mašina za pranje rublja, tako da će još manje vode biti potrebno da se ispere sredstvo sa rublja.

Pranje zavesa, Veš mašina
foto: Printscreen/youtube/JECASVAŠTARICA

Kakav je deterdžent najbolje koristiti?

Iako se može činiti da je svejedno kakvo sredstvo za pranje veša koristimo, MekKejb i mnogi drugi stručnjaci preporučuju da se držite tečnog deterdženta, budući da je prethodno otopljen. „Kapsule su praktične, ali s njima ne možemo baš sami da odredimo količinu pa se mnogi, za ‘veću’ efikasnost, odlučuju na dve umesto jedne, premda i jedna može da bude previše“, objasnio je, a „deterdžent u prahu nije najsrećnije rešenje jer se ponekad ne otopi i može ostaviti grudice“.

Kako s odeće ukloniti naslage deterdženta?

Kako biste joj vratili puni sjaj, treba ukloniti naslage koje su joj ukopane u vlakna. Za to Whirlpool savetuje namakanje rublja u mešavini sirćeta i vode. U dubokom umivaoniku ili kadi sipajte jedan litar vode i dodajte jednu šoljicu sirćeta pa ubacite odeću. Ako postoje vidljive mrlje od deterdženta, zamrljani deo trljajte kako biste olabavili naslage. Nakon što se sat vremena namakala, odeću ubacite u mašinu za pranje veša na normalan ciklus pranja.

Drugi način da se rešite ostataka sredstva je tzv. ‘laundry stripping’, a metoda je od nedavno vrlo popularna na TikToku. Cilj joj je da ukloni sav višak deterdženta za veš, omekšivača, krema i ulja za telo i minerala iz tvrde vode koji su se tokom vremena nakupili u odeći, a to radi uz pomoć specifične mešavinu sastojaka: topla voda kojom se napuni kada, pola šoljice boraksa, pola šoljice sode za pranje (može se pronaći u nekim prodavnicama) i mala količina deterdženta. Ubacite veš u kadu i sve promešajte, pazeći da je sva odeća potopljena. Nakon četiri sata odeću dobro ocedite i stavite na normalan ciklus pranja . „Iako ovo neće omekšati veš, metoda je dobra ako želite s odeće uklonite sve što se na njoj nakupilo; a mogli biste se iznenaditi čega sve ima“, rekao je MekKejb za NY Times, a prenosi Večernji list.

Bonus video: Trik za pranje plastičnih posuda

00:59

ZLATNI TRIK ZA PRANJE PLASTIČNIH POSUDA: Ne morate da ih bacate, na ovaj način ćete SKINUTI NAJGORU MASNOĆU! (VIDEO)

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.