AKO VAM JE TEŠKO, PROČITAJTE OVA 4 CITATA I ORASPOLOŽITE SE: Reči mudraca koje će vam promeniti život iz korena
Tuga, Foto: Profimedia

CITATI

AKO VAM JE TEŠKO, PROČITAJTE OVA 4 CITATA I ORASPOLOŽITE SE: Reči mudraca koje će vam promeniti život iz korena

U kriznim vremenima uvek možemo da se "zaputimo" unutra, ka sebi, u veličanstvene predele srca, o kojima je Rumi pisao nadahnuto i sa oduševljenjem

Objavljeno:

Malo je pesnika koji snagom svoje pisane reči mogu otvoriti vrata saznanjima o nama samima i tako nam pomoći da prebrodimo izazovna vremena. Jedan od njih je sufijski pesnik i mistik Mevlana Dželaludin Rumi.

U kriznim vremenima uvek možemo da se "zaputimo" unutra, ka sebi, u veličanstvene predele srca, o kojima je Rumi pisao nadahnuto i sa oduševljenjem. Njegovi stihovi su prožeti ljubavlju, koja tone mnogo dublje od same reči i značenja koje joj pridajemo.

1. Ljubavna tišina

"Zatvori vrata govorenja (usta). Otvori prozor ljubavi (oči)", poručuje Rumi.

Odvojite se od spoljašnjeg sveta što je češće moguće da biste osetili lepotu tišine. Shvatite da je tišina prava priroda vašeg bića i vašeg prirodnog stanja. Prigrlite ćutanje kao svoj izbor, ne dozvolite da vam se nameće jer će u vama stvoriti dodatni otpor.

2. Odmorite se od svega što vas iscrpljuje

U svojoj pesmi Dva dana ćutanja, Rumi savetuje: "Nakon što se danima gostiš, posti. Nakon što danima spavaš, budan budi celu noć. Nakon perioda pričanja gorkih priča,… dva dana dopustite sebi da između slojeva te baklave umetnete tiho povlačenje - tamo gde se duša sladi i buja više nego uz priču."

Neka vam vreme krize posluži kao prilika za promene, koje ste možda i ranije želeli da sprovedete, ali ste ih odlagali i vraćali se na staro.

3. Tražite mudrost i snagu u sebi

Rumi kaže: "Ne traži to izvan sebe. Iz sebe to mleko muzeš, ne iz drugih."

Ako od drugih tražimo potvrdu, istinu, snagu, odobrenje..., razočaraćemo se jednostavno zato što nam to niko ne može dati. Ne slušajte vesti, slušajte taj unutrašnji glas, tihi glas intuicije , koji i u najtežim trenucima kaže: "Sve će biti u redu".

4. Uronite u svoj unutrašnji svet

"Oseti miris istinskog voćnjaka. Okusi vinograd u vinogradu."Tu su i zatvoreni voćnjaci i vinogradi, koje možete namirisati i okusiti samo zatvorenih očiju. Kada osvestite kakvo je vaše biće, ništa spolja više neće moći da vas uznemiri. Bićete svesni događaja zbog kojih većina ljudi padne u stanje očaja i panike, ali ćete ostati smireni i sabrani.

05:39

Kada bi mrtvi velikani progovorili, evo šta bi nam danas poručili

(Espreso/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.