EVO KAKO DA SE REŠITE BUBAŠVABA BEZ HEMIKALIJA I OTROVA: Na prirodan način SUZBIJTE OVE ŠTETOČINE
Bubašvaba, Foto: Profimedia

trikovi

EVO KAKO DA SE REŠITE BUBAŠVABA BEZ HEMIKALIJA I OTROVA: Na prirodan način SUZBIJTE OVE ŠTETOČINE

Ovi repelenti mogu pomoći da se rešite bubašvaba trajno i na prirodan način

Objavljeno:

Bubašvabe su štetočine s kojima će se mnogi obračunati pozivom dezinfekcijskoj službi. S druge strane, pojedinci su svesni da najbolja sredstva kojima će se rešiti bubašvaba već imaju u svojim ormarićima.

Stručnjaci za suzbijanje štetočina tvrde da se bubašvaba možete efikasno rešiti uz pomoć pet prirodnih sredstava, a većinu verovatno već imate kod kuće- od taloga kafe do deterdženta za sudove.

Ovi repelenti mogu pomoći da se rešite bubašvaba trajno i na prirodan način. Naravno, bolje je sprečiti nego lečiti, pa HomesAndGardens donosi i savete kako obeshrabriti bubašvabe da uopšte uđu u vaš dom. Prema ovlašćenom entomologu i tehničkoj direktorki u Braman Termite & Pest Elimination Nataši Rajt, borba protiv bubašvaba ne mora uključivati jake hemikalije i toksine i predlaže pet efikasnih metoda.

Bubašvaba
foto: Profimedia

1. Šećer i boraks

– Boraks je efikasan za najezdu bubašvaba jer će polako isušiti egzoskelet insekata, uticati na njihov probavni sistem i na kraju ih ubiti – kaže Nataša i preporučuje da pomešate boraks i šećer u odnosu 3:1 pre nego što domaćim deterdžentom tretirate mesta na kojima ste ih primetili.

2. Ulje pitome metvice

Ulje pitome metvice među najefikasnijim je sredstvima za suzbijanje štetočina na tržištu, pa zato ne čudi da je efikasno i u suzbijanju najezde bubašvaba.

– Sprej s uljem pitome metvice može odvratiti bubašvabe na netoksičan način i bezbedan je za korišćenje u blizini dece – kaže Nataša.

Nataša predlaže da pomešate 15 kapi ulja pitome metvice i tri decilitra vode i mešavinom poprskate mesta na kojima ste primetili bubašvabe, prenosi 24sata.hr.

3. Deterdžent za sudove

Ako znate kako da očistite prostirku ili uklonite mrlje od kafe s vaše omiljene tkanine, možda već znate koliko je moćan deterdžent za sudove. Međutim, on može pomoći i u borbi protiv bubašvaba.

– Mešavina vode i deterdženta može ugušiti i ubiti bubašvabe, a posebno je efikasna protiv smeđih, kuhinjskih bubašvaba. Pomešajte četiri kašike deterdženta za sudove u litru vode i poprskajte na mesta gde ste primetili njihovu aktivnost – kaže entomolog.

Kafa
foto: Printscreen/Youtube/Vrata Zdravlje

4. Talog kafe

Jeste li znali da talog kafe možete koristiti za čišćenje nameštaja? I da je talog kafe dobar za biljke? Pa, takođe možete upotrebiti malo ostataka iz aparata za kafu da odvratite bubašvabe, ali ne na način na koji mislite. Naime, bubašvabe privlači aroma mlevene kafe, a to možete iskoristiti kao zamku.

– Stavite talog u male papirnate čaše i stavite ih u tegle napunjene vodom, a zatim stavite teglu na zidove ili podnožja na kojima ste videli bubašvabe – objašnjava ekspertkinja.

Miris će namamiti štetočine u zamku odakle ne mogu da pobegnu, tako da se sadržaja možete rešiti narednog dana.

5. Sok limuna

– Sok limuna pruža opciju eliminacije mirisom, budući da limun ima prirodna antipatogena svojstva koja su bubašvabama odbojna – kaže Nataša.

Ekspertkinja preporučuje dodavanje dve do tri kašike limunovog soka u nekoliko litara vode. Nakon što ste dobro promešali tečnost, u nju uronite krpu, ocedite je i prebrišite problematična područja.

Kako se zauvek rešiti bubašvaba?

Najbolji način da se zauvek rešite bubašvaba jeste da uklonite sve što ih privlači. Ovo zahteva malo više od dobrog održavanja i čišćenja kuhinje.

1. Redovno praznite smeće ili ga držite zatvorenim. Bubašvabe zaista nisu zahtevne oko izbora hrane tako da jedu sve do čega mogu doći.

2. Ne ostavljajte sudove u sudoperi. Bubašvabe su uvek u potrazi za hranom i to im je jednako privlačno kao i hrana ostavljena na kuhinjskom pultu – hranu treba držati u zatvorenim posudama.

3. Ne ostavljajte nepojedenu hranu kućnih ljubimaca u posudama. To privlači i glodare.

4. Usisajte podove nakon svakog jela. Možda vam to deluje kao suvišan trud, ali ako imate problem sa bubašvabama, čak i mrvice obroka koji ste upravo pojeli ili skuvali dovoljne su da ih nahranite, baš kao i kad je reč o miševima.

5. Uskratite im vodu. Sećate li se one sudopere pune vode? Kupatilske slavine koja kaplje? Posude vode za kućne ljubimce? Sve je to izvor vode i za žedne bubašvabe.

Koji je najbolji domaći lek protiv bubašvaba?

Najbolji domaći lek za uklanjanje bubašvaba je borna kiselina. Da biste napravili mešavinu bora, pomešajte je u jednakim količinama s brašnom i šećerom i napravite kuglice. Takve kuglice stavite na mesta gde ste videli bubašvabe. Hraniće se njima i će ih ubiti. Vrlo je važno osigurati da kućni ljubimci i deca nemaju pristup kuglicama.

05:40

BRZE VESTI 06.08.2023

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.