ZBOG OVIH 6 NAMIRNICA REĆI ĆETE MLADOSTI ZBOGOM: SRBI neće biti srećni kada čuju šta je SVE na SPISKU
Devojke piju alkohol, Foto: PRINTSCREEN/YT/HUNGRY MAN KITCHEN

izbacite ih

ZBOG OVIH 6 NAMIRNICA REĆI ĆETE MLADOSTI ZBOGOM: SRBI neće biti srećni kada čuju šta je SVE na SPISKU

Dok je hronološka starost nešto što svi znamo, biološku starost je malo teže odrediti

Objavljeno: 06:34h

Kako naše telo funkcioniše i koliko se dobro osećamo svakako zavisi od naših godina. Ali da li ste znali da vaše telo može pokazati znake starenja koji ne idu u korak sa brojem svećica koje ste ugasili na rođendanskoj torti?

Dok je hronološka starost nešto što svi znamo, biološku starost je malo teže odrediti. Biološka starost u suštini pokazuje koliko je telo ostarilo zbog načina života kao što su pušenje, izlaganje suncu, opasnosti po životnu sredinu i ishrana. Neki ljudi mogu izgledati starije nego što zaista jesu, a dobra vest je da unoseći male promene u naš svakodnevni život, možemo imati izvesnu kontrolu nad procesom starenja. Imajući to na umu, u nastavku vam otkrivamo 6 namirnica koje sabotiraju vaše biološko doba i mogu učiniti da izgledate starije nego što jeste.

Slatkiši
foto: Sidney de Almeida / Panthermedia / Profimedia

Prerađeni šećer

Rafinisani šećer je jednostavno štetan za telo u celini. Osim što ugrožava zdravlje i utiče na vašu težinu, on takođe uništava kolagen i elastin, komponente koje kožu održavaju mekom i elastičnom.

Alkohol

Jedna do dve čaše vina ne šteti zdravlju i koži, ali prekomerna konzumacija alkoholnih pića, posebno onih koja sadrže šećer, izaziva slobodne radikale. Alkohol takođe oduzima telu vitamin A, antioksidans koji je neophodan za obnavljanje i regeneraciju ćelija. Ako ne možete da kažete ne piću, odlučite se za opcije bez dodavanja šećera.

Hrana sa visokim sadržajem soli

Slana hrana dovodi do zadržavanja tečnosti, što zauzvrat može učiniti da koža izgleda natečeno i umorno. Takođe, namirnice sa puno soli izazivaju dehidraciju i neke studije pokazuju da oštećuju DNK, skraćuju telomere i ubrzavaju starenje.

Pica
foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Pica sa salamom

Koliko god da uživate u ovoj ukusnoj hrani, ona zapravo ne čini ništa dobro za vaše telo. Nitrati i druga jedinjenja koja se nalaze u salami, su proinflamatorni sastojci koji izazivaju upale u telu, a one zauzvrat izazivaju starenje. Osim toga, zasićene masti u ovom inače ukusnom komadu pice takođe utiču na vaše srce. Odlučite se za picu bez prerađenog mesa ili napravite sopstvenu picu koristeći salame za koje znate da su napravljena bez nitrita ili nitrata.

Pržena brza hrana

Prženje nije jedan od najzdravijih načina kuvanja. Istovremeno, većina restorana brze hrane obično koristi suncokretovo ulje, jedno od najnezdravijih jer kada se konzumira, oslobađa slobodne radikale u telu. Oštećenje slobodnih radikala ili oksidativni stres ima brojne efekte na naše zdravlje i dobrobit, uključujući bolesti srca i bore.

Vino
foto: RINA

Prepečeno meso

Prepečeno meso je možda poslastica kojoj ne možete da odolite, ali postoji dobar razlog da pokušate. Meso koje je pripremano na tako visokim temperaturama, da na kraju izgori, jedna je od namirnica zbog koje izgledate starije, jer može izazvati upalu. Upala zapravo može umanjiti nivo kolagena u koži, što dovodi do starenja.

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život:

02:32

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život

(Espreso/ Ženski magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.